Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: ЕС отпуска пари при условие да се постигнат конкретни резултати

България получава не един, а 13 млрд. евро повече отколкото миналия период, каза бившият министър

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

„За България е добре, че има бюджет на ЕС, че се стигна до съгласие. Каквито и да са числата в рамките на това, което беше предложено и договорено, ние имаме интерес, от това да има бюджет, защото България е нетен получател на средства от Европейския съюз и всяко забавяне означаваше по-малък ресурс“.

Така бившият министър на външните работи Ивайло Калфин, който бе съветник на предишния еврокомисар за бюджета Гюнтер Йотингер, коментира очакваното европейско финансиране от около 29 милиарда евро под различни форми от бюджета на Европейския съюз:

„Това, което очакваме да получим, е в два основни инструмента. Първият е многогодишният бюджет - от 2021 до 2027 година. Там България очаква около 17 милиарда. Тук е милиардът в повече в сравнение с около 15,5 - 16, които получихме през текущия 7-годишен бюджет. Но има един много голям инструмент, който е допълнителен за всички страни членки – т.н. Фонд „Следващо поколение Европейски съюз“, предложен от Комисията и приет от лидерите. По него България очаква още 12 милиарда евро, от които 4 милиарда са възможности за заеми, ако поискаме да вземем, а останалите 7,7 млрд. са грантове за различни видове политики. Този втори инструмент е новото и много важното. Всъщност България получава не 1 милиард повече, а получава 13 милиарда повече, отколкото миналия период. Това е уникална, временна възможност, от която действително бихме могли да направим много неща в икономиката си. Тези пари се отпускат под условие обаче за постигане на конкретни резултати“.

След решението на Съвета България получава малко по-малко пари от Фонда за възстановяване, отколкото е предложила първоначално Европейската комисия – 15 млрд. евро, допълни той и уточни, че парите са отпуснати по критерии, които важат за всички страни:

„Ние действително сме страната, която получава най-много в сравнение с брутния вътрешен продукт, а това е правилното сравнение. България получава най-много като дял от икономиката, защото е най-бедна. Тук също нямаме особена заслуга или поне не знам дали е повод за гордост“. 

Няма официални данни коя европейска страна колко средства ще получи, подчерта Калфин:

„Оттук нататък кой колко е взел надали са най-добри. В крайна сметка това, което е важно, е какъв процент от икономиката е помощта, която се получава“.

Този път ЕС слага много повече условия на парите, които отпуска, особено във фонда „Следващо поколение ЕС“, изтъкна Калфин.

„… където се иска държавите да представят план какво точно ще се прави, какви конкретни резултати ще се получат и този план се одобрява не само от Комисията, а и от другите страни-членки. И всяка година ще се следи за напредъка“.

Част от препоръките са обвързани с борбата с корупцията, образованието, привличането на инвестиции. За всички страни важи и критерият за намаляване на вредните емисии и за цифровизацията на икономиката:

„Тук има значителен ресурс от средства, но и България трябва да предприеме видими действия за намаляване на емисиите. Това означава различен тип енергетика, различен вид промишленост, промени в бита. Това са скъпи упражнения, за които парите ще бъдат сложени на масата. Въпросът е българското правителство през следващите няколко години какво точно ще прави, за да постигне резултати“.

Според Калфин твърденията, че пари ще има за всички са „възможно най-лошият сигнал, който България може да изпрати към европейските си партньори“:

„Вместо да говорим как ще се разпределят парите е време да започнем да говорим какви резултати ще бъдат постигнати“.

Според бившия министър „Европа постигна голяма крачка напред“ със съгласието на Европейския съвет и е доказала своята жизненост.

За протестите у нас

„Единственият изход, за да има легитимна власт, е да подаде оставка правителството и да се отиде на избори. Този протест на хората, първо, е много масов и, второ, са много различни от обичайните протестиращи“.

Главният прокурор пък трябва да убеди хората в своята работа чрез постигнати присъди, защото иначе „едно е правната норма и правната процедура, когато хората са на улицата обаче, аз мисля, че трябва да работят и други аргументи“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32