Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават антиправителствените протести в множество градове

Протестиращи в Пловдив
Снимка: Кремена Данева

Промените в правителството няма да спрат протестите. Това заявиха в 12-а вечер на недоволство в Ямбол. Коментарът на протестиращите за оставките и новите министри: "Хората не искат подмяна, а промяна! Това за мен е един ход на отчаяние от страна на Борисов, който никога досега не сме го виждали толкова уплашен", казаха протестиращи. Те бяха категорични, че недоволството ще продължи, докато правителството не падне и главният прокурор не подаде оставка. 

сн. Пламен ХристовПротестиращи на коне предвождаха антиправителственото шествие в Ловеч тази вечер. За пореден ден предимно млади хора се събраха на централния площад "Екзарх Йосиф I" в града с национални знамена и плакати. Протестиращите скандираха "Оставка!", "Мутри, вън!", "Всеки ден ще е така до победата!". Те организираха и шествие по централния булевард "България", без да блокират движението на моторни превозни средства. То се предвождаше от двама протестиращи на коне. Шествието продължи със скандирания по ул. "Александър Стамболийски", по централната пешеходна улица "Търговска" и завърши отново на площада пред сградата на общината. Недоволните от управлението посочиха, че рокадите в правителството няма да доведат до промяна и затова протестите ще продължат до оставката на премиера Бойко Борисов, целия кабинет и главния прокурор Иван Гешев.

В Пазарджик протестиращите тази вечер също заявиха, че не приемат рокадите в кабинета и остават на позицията за оставка на правителството, главния прокурор и смяна на политическия модел.

Протесното шествие в Пловдив потегли от площад "Стефан Стамболов" към площад "Съединение". Участниците в демонстрацията заявиха, че не са доволни от обявените промени в кабинета и продължават да настояват за оставка на цялото правителство и на главния прокурор.

Около стотина души блокираха за кратко ключов булевард в Бургас в поредния протест с искане на оставките на правителството и главния прокурор. На едно от кръстовищата гражданите изпяха и националния химн.

Варненци се събраха за 14-и пореден ден пред сградата на Общината с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Много от недоволните от управлението на страната граждани настояват и за въвеждане на машинно гласуване. През последните дни имаше и такива, които се обявиха против промените в Закона за хазарта, които бяха гласувани днес в НС.

В Сливен за поредна вечер се проведе антиправителствен протест с настояване за оставката на кабинета „Борисов“ и главния прокурор Иван Гешев. Около двадесетина души се събраха и днес на площада пред общината в Сливен. Заради баловете, които се провеждат тази вечер града протестното шествие бе отменено. Протестиращите продължават да настояват за оставката на министър-председателя и на главния прокурор. Смяната на министрите в правителството предприети от премиера Борисов бяха основна тема на протестиращите. "Със стария заместваме новия. Какво направихме? Рокада! С пешката си взехме друга пешка.Това е само проформа. Ще смени едни хора с други, колкото  така с явната цел да укроти протрестите и да симулира някаква дейност единствено, да си запази креслото. Това е. Това е хвърляне на прах в очите на хората, които протестираме." Протестите трябва да продължат, докато ГЕРБ не подаде оставка. Макар и да намалява присъствието на хората на площада те планираха поредния протест за петък, който ще започне обичайно в 18.30 часа на площада пред общината.

Тринадесети пореден ден на протести и шествия в Стара Загора. Недоволните настояха за пълна промяна и оставки на правителството и главния прокурор. По традиция недоволството започна в 18.30 ч. пред сградата на Областна администрация.

Дора АтанасоваЗа 11-а вечер се събраха протестиращи и в Хасково. Въпреки заявеното от организатори присъствие от всички градове в областта се събраха около 150 души. Пред демострантите говориха представители на политически партии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54