Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангелов: Очаквам електронните рецепта и направления да са готови до края на годината

Според министъра има ръст на Covid-случаите, но контролът върху инфекцията е успешен

Снимка: БГНЕС

В България наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността“. Коментарът направи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му контролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства:

Разработили сме план, който ще представим на Министерски съвет през следващата седмица. В плана е описано всичко, направено до момента. Разписали сме ясни критерии, когато достигнем определен брой, колко легла отваряме, знаем колко апаратура имаме… По европроект предстои да закупим апарати, които ще раздадем на общинските болници. Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“.

В предаването „12+4“ проф. Ангелов подчерта, че „най-трудно е намирането на пресечна точка на всички интереси, защото има здравна, социална, икономическа, дори политическа гледна точка по отношение на коронавируса“.

„Всяко решение го вземаме след задълбочена дискусия, след ясен анализ. Следим цифрите, на базата на които вземаме информирани решения“.

Средното увеличаване на клиничните пътеки ще бъде с около 10% от 1-ви август, поясни проф. Костадин Ангелов.

За всички на първа линия допълнителните пари са осигурени до края на годината, като общата сума е 107 млн. лева, а списъците се подават от директорите на лечебните заведения и от директорите на структури.

Проф. Ангелов сподели, че си е поставил ясен приоритет за националната здравна информационна система. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъдат готови електронната рецепта и електронните направления:

„Другата седмица предстои среща между екип на министерството и Информационно обслужване, на която ще се представят всички функционалности на системата... Ако заработи тази система, ще можем да получаваме информацията в реално време“.

Здравният министър увери, че във водите на река Марица в Хасковско няма никакво замърсяване, че положението е контролирано и се очаква до края на деня да бъде възстановено водоподаването до всички засегнати населени места.

Интервюто с проф. Костадин Ангелов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26