Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда за едно по-добро бъдеще

Младежи извоюват с подписка спортна площадка за село Първомайци

Снимка: Здравка Маслянкова

Четирима гимназисти, чийто семейства са от село Първомайци в община Горна Оряховица, обединяват местните хора с инициативата си в закритото основно училище да бъде направена спортна площадка, където децата да се събират, да спортуват и да направят нещо ползотворно за селото.

Младежите инициират петиция, като събират по улиците над 260 подписа и внасят искането си до кмета на Първомайци.

Село Първомайци е най-голямото в област Велико Търново с близо 3000 жители. До преди 13 години в горнооряховското селото имаше две училища, но едното от тях, което носи името на просветителя и дарителя от 18-и и 19-и век хаджи Викентий, беше закрито. Просторният му двор и спортните игрища са обичано от местните деца място, но съоръженията отдавна са демонтирани или откраднати, а баскетболното игрище е в плачевно състояние .

„Искаме спортна площадка и най-подходящото място е в закритото училище. Това разказа в предаването „Закуска на тревата“ по „Хопизонт“ 16-годишният Теодор Савов, ученик във великотърновската Природо - математическа гимназия, един от инициаторите на идеята:

„Когато отидем да играем в училището, когато видим, че всичко е разрушено, ни става гадно. Искаме да имаме място, на което да се събираме и да поправим нещо ползотворно за нас и за селото. Исках да уведомя всички, колкото можем, че искаме да го направим това“.

Снимка:Здравка Маслянкова

В инициативата се включват 17-годишният Петър Енчев, ученик в 88-о училище в София, и 16-годишната Ивана Петрова, ученичка в гимназията „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Те също искат промяна за закритото училище. Не са учили в него, но това е любимото им място за срещи и спорт: 

„Да бъде обновено училището, да се оправи игрището и да се добавят уреди за тренировка“, пояснява Петър. 

Да имаме някаква цел, да можем да се занимаваме с нещо и да движим прогреса на самото село и базата, на която не само ние, а и следващите след нас да се забавляват“, допълва Ивана. 

В инициативата влиза и 15-годишният Денислав Марков, ученик от Езиковата гимназия във Велико Търново, който разказа, че четиримата приятели тръгнали да обикалят улиците на Първомайци, за да търсят подкрепата на възрастните за петицията и спортната площадка: 

 „Не се налагаше ние да ги убеждаваме. Хората, които видяхме по улиците, решихме просто да ги спрем, за кажем за какво става въпрос и да видим дали те ще застанат зад нашия гръб да ни подкрепят“. 

„Има надежда за нас“, казват Теодор, Петър, Ивана и Денислав: 

 „Надежда първо за едно по-добро бъдеще и че хората, които са се застъпили за нас, може да участват и в други наши каузи. Например имаше един човек, който каза: „Защо не направите петиция за оправяне на пътищата?“. Аз се замислих за това. Може да има и много други петиции“, казва Теодор Савов. 

„Когато отидем при някой и го попитаме дали ще участват, те казват: „Щом е за младите хора, ще го направим“, и казват, че в повечето случаи младите правят повечето работи“, сподели Петър Енчев. 

„Все пак сме в демокрация и трябва да се чуе гласът на народа. Това, че хората се застъпват за нас, ни дава надежда“, коментира Ивана Петрова.  

„Абсолютно всички подписи, които са дадени в нашата петиция, ни обнадеждават за създаването на това игрище, защото младите хора, децата, ние сме наследството на село Първомайци“, посочи Денислав Марков.

Снимка:Здравка Маслянкова

С петицията и подписката младежите се срещат с кмета на Първомайци Ясен Янков, който ги обнадеждава, че до няколко дни със сигурност ще имат ново баскетболно игрище. В предаването „Рано в неделя“ той посочва:  

 „Браво на младежките, които проявяват тази инициатива в населеното място да се възстановят спортните площадки. В най-скоро време поемам идеята да направя баскетболни табла. Да бъдат демонтирани старите и поставени нови табла и отремонтирана настилката на спортното игрище в бившето училище „Хаджи Викентий“.  

 На срещата си с кмета Ясен Янков младежите получиха още една добра новина. До края на годината в центъра на селото до детската градина с 350 хиляди лева държавно финансиране ще бъдат изградени игрище с изкуствена настилка за футбол и комбинирано игрище за волейбол и баскетбол. Игрищата ще бъдат оградени, осветени и с видеонаблюдение срещу вандализъм. Ремонтирани са помещения за съблекални и за малък фитнес, разказва на гимназистите кметът Ясен Янков: 

„Има надежда. Единственото, за което замолвам тези младежи, които са дошли при мен, е да следят, защото има доста вандализъм.

Искам тяхното съдействие, както будната им съвест ги е довела при мен с тази петиция, също да се пази и да се чувства това, че остава за жителите на село Първомайци“, завършва кметът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38

Кауза за екипа на администрацията в Костинброд е да помага на децата с онкологични заболявания

Кауза за кмета на Костинброд Трайко Младенов е да помага на сдружението на "Децата с онкохематологични заболявания" , което успя да изгради възстановителен център в село Опицвет". "Една невероятна инвестиция, която е на територията на община Костинброд. Много по-важно е социалната функция, която има".  Общинската администрация на Костинброд са..

публикувано на 07.04.24 в 07:43