Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десислава Ангелова от Дряново не спира да надгражда знанията си по история

Средно училище „Райчо Каролев“ в Габрово
Снимка: Средно училище „Райчо Каролев“ в Габрово

Десислава Ангелова от Дряново е едно от деветте деца в страната с пълна шестица от националната олимпиада по история за седми клас. Тя мечтае да стане учителка по история, а за лятото е избрала да стажува в Историческия музей в града. Десислава учи в габровското училище "Райчо Каролев". 

Успехът идва с мотивация и последователност, казва Деси, за която дистанционното обучение било възможност да отдели повече време на любимия предмет - историята.

"Историята винаги ми е била интересна. Най-интересният период в историята за мен е политическият след Освобождението, между двете световни войни, социализмът и преходът към демокрацията след 10 ноември 1989".

Спорният период на социализма е предизвикателство пред учителя в клас, твърди преподавателят по история на Десислава - Самуил Йонков:

"Голяма част, особено за този, спорния период смятам, че учителят има роля да го направи достъпен, защото е много далечен от децата. Като говорим за термини за колективизация, национализация - теоретично им звучаха, но учителят е този, който трябва да представи различните гледни точки и да представи обективната истина".

Йонков преподава история и философия в училище "Райко Каролев" от 12 години. Счита успеха на Деси за своята най-голяма професионална победа. Подготовката за олимпиадата изисквала всекидневни занимания, след като ученичката се класирала първа на областния кръг. На националния е оценена с пълна шестица, резултат, постигнат от още осем седмокласници в страната. Изпитът по годишния материал в по-голямата си част бил върху задачи, изискващи анализ на документи.

Деси вече е разсъждавала за избора на професия. Учител по история - това е пътят, по който иска да върви, поне засега.

"Искам да запалвам и други ученици като мен да се развиват с история и да им е интересно, защото историята е нашето минало, ние сме българи, трябва да си знаем езика и историята, поне от обща култура".

За да опознае и други възможности за себе си, това лято ученичката ще прекара свободното си време като стажант в Историческия музей в Дряново, който е сред стоте национални туристически обекта у нас и представя живота и творчеството на възрожденския първомайстор Кольо Фичето. Другата част от плановете на Деси и семейството ѝ - да пътуват и да посетят исторически забележителности у нас, пропаднала заради извънредната обстановка. Признава, че е била на много места в страната, но онова, което най-силно я привлича, е Дряновският манастир с неговата история.

Целия репортаж на Велина Махлебашиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16