Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ивиците "частно море"

Ваканционно селище "Русалка" - от двете страни на бариерата

Снимка: Мая Щърбанова

Казусът с бариерите на ваканционното селище "Русалка" отново е на дневен ред. Още в средата на юни община Каварна е издала заповед за премахването на бариерата на входа на „Русалка“. 

Проблемът с липсата на свободен достъп до плажната ивица в тази северна част на Черноморието е от години, а съдебните спорове за законността на пропускателния режим също имат солидна история.

Всеки гост на ваканционното селище „Русалка“, който пристига с автомобила си, преминава през контролно-пропускателен пункт, на който трябва да заплати такса от 6 лв. за паркинг. Ако след това гостът иска да изкара ден на плажа в т.нар. френска част на комплекса, той трябва да заплати на второ КПП сумата от още 6 лева, в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и санитарен възел.  

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за премахването на бариерата при влизане е мотивирана от това, че тя е изградена на терен, който не е собственост на ваканционното селище, а за наличието на бариера не е издадено разрешение от общинската администрация.

След изтичането на едномесечния срок за реакция, от общината са направили проверка, от която става ясно, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, но не е премахната, обяснява Елена Балтаджиева. Електронната бариера към френската част пък била премахната, но КПП-то останало.  

Според адвоката на ваканционно селище "Русалка" Милко Пенчев да има пропускателен режим за курорта е част от изискванията на Закона за туризма. Заповедта на кмета е изпълнена, КПП-то е преместено в друг имот, собственост на „Русалка“, подчерта Пенчев.

„Законът казва, че когато имаме селище от такъв характер, то трябва да бъде оградено, трябва да има портал, портиер, които да осъществяват контрол върху достъпа на лицата, които посещават това място. Отделно от това Законът за борба с тероризма задължава да бъде поставена такава бариера с място, в което да има физическа охрана“, уточнява юристът.

Милко Пенчев твърди, че неколкократно е поставян въпросът „как да се реши безобидно въпросът с това КПП“, но от общинската администрация не срещат съдействие. „Принудени сме да търсим варианти на границата на закона“, коментира той.

Снимка: Мая Щърбанова

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е категорична, че незаконният според Закона за устройствата на територията контролно-пропускателен пункт ще бъде принудително премахнат от общината, тъй като тя не е издала разрешително за пункта, въпреки желанието на ръководството на комплекса. 

Предстои издаването на нова заповед, с която да се премахне преместеното КПП, съобщи Балтаджиева.

Елена Балтаджиева не е съгласна и с таксата за паркинг, тъй като за тази цел се използва стара спортна площадка, която не е с променен статут на паркинг. Това обаче не е в правомощията на общината, защото теренът не е общинска собственост. 

Има ли все пак достъп до някой от плажовете на „Русалка“, за който да не се изисква входна такса?

„Другите плажове, там са още три плажа, те не са отдадени на концесия, там не се предоставя никаква услуга. Там е напълно безплатно. Достъпът е напълно безпрепятствен“, уверява адвокат Милко Пенчев. 

Пенчев обясни, че ако не получат съгласие от общинската администрация за КПП, то ще бъде премахнато. Повече от 7 години сме в лабиринт от пречки, изтъкна той.

Дружеството обжалва и наложената глоба от Министерството на туризма заради липсата на свободен достъп до плажа.

Димитрина Коджабашева решила да посети мястото, където не е идвала скоро. Места, където съм водила по-големите си деца като бяха малки – в това число и на нощно къпане, сега са с бариери. Не ми харесва морето да е частно.“

Галина Попова е гост на комплекса и е на мнение, че някакво ограничение за достъп до плажа с чадърите трябва да има, защото в противен случай се събират твърде много хора и гостите на комплекса са ощетени. 

„Погледнете го от две страни. Нищо лошо няма – нека да влизат. Но плажът е малък и няма да има място.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38