Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите и протестите - за и против

Снимка: БГНЕС

Обединени от желанието за „промяна, а не подмяна“, повече от месец хиляди граждани скандират за оставката на правителството. Кабинетът се бори за своето политическо оцеляване, а протестната вълна не стихва. Промени ли се общественото мнение, относно продължителните и упорити антиправителствените протести, виждат ли столичани постигането на стабилност в подаването на оставката на редовното правителството и съставянето на служебен кабинет? 

„Една България, в която има достатъчно условия да се развива човек, една правова държава – за мен това е ключово. Тоест  да има върховенство на закона и социално отговорно общество. По-малко злоба и повече благодарност трябва да има“ – това каза в предаването „Чуй лятото“ по „Хоризонт“ началният учител Петър Велков.

Според младия преподавател лозунгите за по-добро бъдеще, които се издигат от площадите, трябва да бъдат съпроводени и от конкретни индивидуални действия.

„Всеки трябва да се стреми да бъде една по-добра версия на себе си“, твърди студентът по медицина Анелия Зашева.

Фокусирани върху професионалното си развитие, младите хора следят политическата обстановка в страната и са категорични, че демонстрациите са знак за зараждащо се гражданско общество. 

„Уча моите ученици, че всички хора трябва да отстояват правата си“, допълва още Петър Велков.

Снимка: БТААнализирайки настоящите протести, които се случват в условията на извънредна епидемична обстановка, Велков алармира, че хората не носят маски.

Според бъдещия лекар с интереси в областта на анестезиологията и реанимацията Анелия Зашева, по-лесно ще намерим панацея за Covid-19, отколкото за политическия вирус, с който обществото вече 3 десетилетия не успява да се пребори:

„Когато моралните устои на обществото са разклатени, е много по-трудно да съграждаме“, отбелязва тя.

„Когато народът е отдалечен от вярата и духовният стремеж отсъства, тогава излизането от кризите, които една след друга ни спохождат, става още по-трудно“ изтъква в предаването „Чуй лятото“ протойерей Илиян Александров, свещеник в столичния храм "Рождество Богородично":

Това е болно, приспано общество. Освен това ние не сме критични към новините. А как да бъдем критични, когато не сме образовани?

По отношение на настоящите протести протойерей Александров, който има научни интереси в областта на политологията, коментира:

„Най-странно е да искаш смяна на системата, а да не знаеш какво е това. Къде бяха всички, които искат промяна, когато на всички избори отчитаме ниска избирателна активност?


Снимка: БГНЕС

Месец след началото на антиправителствените протести, водени от вечния стремеж за по-добро бъдеще, мнозина продължават да изразяват своята подкрепа към демонстрациите.

Въпреки че таксиметровият бранш беше силно засегнат от продължилите блокади на възлови кръстовища, шофьорите проявяваха разбиране към изградените насред пътното платно палаткови лагери, които възпрепятстваха работата им. Таксиметровият водач Венци: 

„Всеки има право на глас. Всички от парламента – вън.“

Пандемията от коронавируса променя живота и на Велина. С две висши образования, младата жена загубва работата си през пролетта, а сега припечелва средства като уличен музикант:

„Правилни и основателни са исканията на протестиращите. Не трябваше да чакаме 11 години…“

На Орлов мост в бар с надпис "ОСТАВКА" барманът Даниел споделя:

„Позицията на всеки от персонала е такава. Наистина не знаем,  ако не са те, кои ще са, но пък това не значи, че трябва да търпим. Бях 15 дни на протестите.“

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник. Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка..

публикувано на 15.03.24 в 09:14