Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Половин България иска оставка и избори, пише на първа страница вестник "Земя" като се позовават на данните от проучване на агенция АФИС. За 52 % от анкетираните причината за протестите е всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата. Почти същият процент обясняват протестите с корупцията по високите етажи на властта. Цели 30% от гласоподавателите на ГЕРБ смятат, че протестът е основателен. Процентът при патриотите дори е 40, сочат данните.

След като президентът Румен Радев насъска народа за бунт, недоволни граждани пуснаха петиция срещу него, пише "Телеграф". Вчера хиляди подписаха и дадоха своя глас за отстраняването на президента. Петицията е под надслов „Докога ще го търпим?“, като в нея се обяснява, че откакто е на поста, Радев е успял да наложи невиждан хаос в отношенията между институциите.

"24 часа" съобщава: Майките преместиха палатките си пред Министерския съвет и чакат оставка.

Всички искат нечия оставка, аз искам тази на Румен Радев - "Монитор" цитира думите на премиера Борисов. С тези думи министър-председателят коментира вчера по време на инспекция в Сакар исканията на протестиращите да се оттегли от поста си. Стана ясно и, че е издал заповед към МВР да не използва сила към протестиращите и да се намали до минимум полицейското присъствие на барикадите. Борисов се обърна към вътрешният министър да не позволява да се стига до сблъсъци.

Три лагера на блокадите е счепкаха помежду си, видяха репортери на "Труд". Формациите около Христо Иванов, Мая Манолова и т.нар. „Отровно трио“ вече се позиционират на различни места на блокадите, а някои от партийците се видяха и като министри в новото правителство, пише изданието и допълва: В унеса си Христо Иванов изтълкува репликата „Време за решения“ на премиера Бойко Борисов като готовност за оставка и в неделя нямаше търпение да започне кадруването. Лавина от реакции последва вчерашното излъчване на живо от фейсбук профила на лидера на "Да, България" Христо Иванов. На видеозаписа се вижда как към Иванов се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който споменава името на Младен Михалев-Маджо. Иванов позира доволно, но секунди по-късно се и дърпа и казва: „Тихо! На живо сме!“. Все още Иванов не е дал адекватен отговор защо споменаването на прякора на небезизвестния бизнесмен го притесни видимо в ефир. Така войните на барикадите се разгарят и между самите ативисти на "Да, България. По темата пише и "24 часа".

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС и за редовните линии, така както „случайният превоз“ се сдоби с 9% налог от 1 август, съобщава "Дума". Фирмите от бранша обясняват, че заради пандемията от коронавирус и здравните рестрикции губят пътници и затова трябвало да бъдат обезщетени с намалена ДДС ставка. От Националното сдружение на автобусните превозвачи твърдят, че на Централна гара София обичайният трафик е от 260 автобуса на ден, а в момента спадът е наполовина. Също така в бранша имало много необявени фалити.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Реалният избор за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.; В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41