Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Димитрова: Каузата ни не се продава за постове и пари

Утре може да сме под прозорците на друг премиер, казва майката от "Системата ни убива"

Снимка: БГНЕС

Нашата кауза не се продава за постове, депутатски места и пари. Това каза в предаването „Преди всички“ Нели Димитрова от инициативата "Системата ни убива". „Досега сме били неудобни и занапред ще бъдем неудобните. Защото утре можем да виснем под същите тези прозорци на друг премиер“, коментира тя след преместването на палатковия лагер на майките на деца с увреждания от освободеното кръстовище на Ректората пред Министерския съвет. 

Отговор на нежеланието на премиера да разбере какво искат хората ще бъде блокиране на жълтите павета на булевард „Дондуков“, поясни Нели Димитрова. 

Той много се дразни от нашия, така наречен от него катун, от нашите черни знамена. Ние знаем, че това го дразни и ще стоим тук, докато вземе правилното решение.“

След като премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук широко коментиран пост, съдържащ намерения за предстоящо решение, майките са разчели думите му като готовност да се оттегли, стана ясно от думите на Нели Димитрова.

„Следим много добре мисълта му, но се загубваме в превода явно. След като публикува тази снимка с неговите внучета, че те му подсказвали какви решения да взима, ние също се консултираме с нашите деца и в погледа им разчитаме какви трябва да бъдат нашите действия. Абсолютно бяхме убедени, че той намеква, че ще подаде оставка. Останахме разочаровани. Така и не разбра този човек, че ние искаме оставката на кабинета му. Всички. Всички, които са излезли да протестират.“

Запитана възможно ли е протестът да излъчи представителни водачи, които да преговарят с властта, Димитрова заяви:

Не мисля, че има за какво да се преговаря. Ако това някой го направи в момента, при положение, че това е граждански протест, опитите на водачи на партии да го оглавят ще са абсолютно безрезултатни.“

„Ако някой излъчва водачи на протест, които може би ще преговарят, то това няма да са нашите водачи. Ние нямаме такива“, допълни тя. Според Нели Димитрова гневът на свободните граждани е толкова силен, че протестът не може бъде прекратен.

За ролята на Мая Манолова в протестите Димитрова посочи:

„Тя е в цялата тази игра, която предстои за предсрочни избори. Ние сме я подкрепили един път за кмет, защото сме сметнали, че тя ще е добър кмет, след като беше добър омбудсман и след като чрез нея ние спечелихме един добър закон. Но не може да ни пришиват към който и да било, при положение, че имаме една единствена борба.“ 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25