Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи посрещнаха депутатите пред НС с яйца и домати

| обновено на 13.08.20 в 12:11
Снимка: БГНЕС

Протестиращи се събраха край Народното събрание преди днешното извънредно заседание на депутатите, което обаче се провали заради липса на кворум.

Демонстрантите - няколко десетки, посрещнаха народните избраници с яйца и домати и с викове „Оставка!“.

Протестиращите посрещнаха с голямо разочарование новината, че заседанието е провалено:

„Тия са безскрупулни и с нищо не се съобразяват. Интересува ги само милиардите да докопат и да тормозят народа“;

„Трябва да има и разум от отсрещната страна, но нещо липсва“.

Около 9.30 часа се стигна до напрежение между протестиращи и органите - демонстрантите в градинката до входа, от който влизат депутатите, поискаха да бъдат допуснати до тротоара, защото това е тяхно конституционно право. Стигна се до пререкания с полицията, след което се наложи да дойде жандармерия, която да направи още един кордон. 

Демонстрантите се опитаха да направят жива верига около Народното събрание, но вниманието им беше привлечено от журналистката Ива Николова и се стигна до сериозно напрежение заради грубите обиди от страна на протестиращи, която я замерваха с яйца, докато се криеше зад полицейския кордон.

Снимка: БГНЕСЕто какво заяви Ива Николова: „Тук виждам хора от протестите на Мая Манолова и защитниците на Румен Радев, които на сегашния протест ме душиха, скубаха, блъскаха и отново полицията трябваше да ме защитава“.

В крайна сметка журналистката бе изведена от частна охрана на медията ѝ. 

Ето какво коментираха още протестиращи пред БНР:

„Премиерът е смел мъж. Сега иска да дойде при нас. Оставката му е вътре в парламента. Връчена от БОЕЦ, имаме входящ номер, просто чакаме да дойде и да капитулира“;

„Чакаме капитулацията и след това имаме граждански искания за свободни и честни избори, промени в изборния кодекс, затова Народното събрание трябва да работи“;

„Оставката и на Гешев, и на Кошлуков“;

„МВР трябва да бъде реформирано“;

„Знаем, че е много зает Буда, там брои едни в едни чекмеджета, затова ние му написахме оставката и дойдохме лично да му я връчим да я подпише и на момента да я гласуват. И да си заминават всички“. 

Снимка: БГНЕССъпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също дойде край сградата на парламента, за да подкрепи протестиращите. 

„Искам да попитам Борисов кога ще разкаже за своите отношения с Маджо, искам да попитам кога ще бъдат разследвани концесиите по Черноморието, които получават фирми, свързани със СИК, защото ние сме готови да ги реализираме, Борисов и Валери Симеонов готови ли са да реализират тези концесии“, коментира Христо Иванов. 

Най-нетърпеливият протестиращ, който чакал пристигането на депутатите още от 7.00 часа, заяви по-рано пред БНР:

„Много ми се ще да ги накарам да си купят нови костюми. С цялата си душа ги ненавиждам“.

Около 11.00 часа демонстрантите започнаха да се разотиват.

Снимка: БГНЕСИ днес продължават протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

В столицата остават блокирани трите възлови столични кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта.

И бул. „Княз. Ал. Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

Ето какво заяви днес рано сутринта пред БНР един от протестиращите между президентството и МС, докато „чака автобуса за Банкя“: 

“Ще се разходя, защото явно не чува отдалеч, да го чуе по отблизо. Не е имало провокации, аз съм бивш спортист и няма да го допусна, против волята ми е. Нощувахме на място според желанията на хората, който има желание, остава до по-късно, който няма - си тръгва. Всичко е свързано и с прехрана и т.н. Задължително ще ходя пред парламента, когато ме поканят, когато докарат домати и яйца, защото с празни ръце не ми се ходи. Категорично не смятам, че ще има ефект от това, но човек е длъжен да опита“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46