Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Луиза Славкова: Гражданско образование трябва да се изучава в 5-6 клас

Луиза Славкова
Снимка: Ани Петрова

Политологът Луиза Славкова е един от авторите на учебника „Гражданско образование“ за 11 клас. Според нея всеки може да се ориентира в настоящата политическа ситуация и без да е прочел учебника, защото един учебник по гражданско образование не е финален компас в политическия свят.

Предметът гражданско образование надгражда вече съществуващо познание.

Въпросът на гражданското образование като предмет обаче не е само да ни даде ориентир в настоящата политическа или обществена обстановка, най-вече то е да ни помогне да придобием граждански компетенции. Гражданските компетенции са онези неща, които правят от нас активни граждани, т.е. предметът гражданско образование не е само за познаването и разбирането, то е и за онова, което ни дава възможност да правим нещо от онова, което сме научили. Защото само с познанията гражданин не се става. Като всяко друго нещо, както гражданството, така и демокрацията без практикуване не се учи“, каза пред "Хоризонт" Луиза Славкова, която е част от организацията „Софийска платформа“.

Според Луиза Славкова гражданското образование трябва да се въведе около 5-6-и клас.

„Трябва да ви кажа, че българските младежи по граждански компетенции са много близки на профила на младежите в Мексико, което идва да каже, че те са доста далеч от гражданските компетенции на други представители на Европейския съюз в тяхната възрастова група“, подчерта политологът.

Цялото интервю на Лора Търколева с Луиза Славкова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49