Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фермерът Вихрен Димитров: За Брюксел е важно да няма голямо свиневъдство в България и Румъния

Сираче ли е за държавата родното свиневъдство

Янко Иванов: Черногледо е да се говори, че държавата не прави нищо за бранша

Снимка: БГНЕС

37 хиляди принудително унищожени заради чумата животни и връщане на бизнеса към абсолютното му начало - това е равносметката на изминалата година за собственика на една от големите свинеферми в Северна България - тази в Голямо Враново.

Властта направи всичко възможно да ни пречи, твърди Вихрен Димитров, според когото новият закон за ветеринарно-медицинската дейност и наредбата за обезщетения към него не осигуряват на фермерите защита при евентуални заболявания по животните.

„Сега не искат да плащат нищо, според мен искат просто да не работи този бранш в тоя вид, в който е работил преди. За държавата този бранш е като някакво сираче“, заяви Димитров в предаването "Преди всички".

Вихрен Димитров направи сравнение с помощите, които се отпускат на засегнатите от птичи грип ферми и го определи като "двоен стандарт“.

На птицевъдите се плаща авансово, те винаги са взимали наведнъж всички пари, а тази година ние сме взели кръгла нула, поясни свиневъдът, според когото „явно тяхното лоби е по-силно“.

Те слушат Брюксел, за него е важно да няма голямо свиневъдство в България и Румъния, защото им е по-лесно да нямат конкуренция“, коментира Вихрен Димитров относно политиката на Министерството на земеделието. В Европа има свръхпроизводство на свине, допълни той.

Само за миналата година има 120 хиляди тона, внесени, свинско месо. Това, като го обърнете в прасета, които можем да произведем тук, са милион и половина прасета.“

Към това Вихрен Димитров добави като ефект стойността на фуражното зърно и ползата откъм работни места. „Вие си направете сметката държавата изобщо мисли ли, не мисли ли, има ли изобщо някаква визия за развитие на този бранш.“

Янко Иванов  Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на земеделието с ресор земеделие Янко Иванов не е съгласен с критиките и нарече неверни някои от тезите на Вихрен Димитров, като подчерта, че неговото мнение не е представително за бранша.

Само за периода от 2018-а, откакто започна тази сага с африканската чума, досега сме дали в сферата на свиневъдството около 170 милиона лева“, изтъкна Иванов пред „Хоризонт“.

Ако в инвестиционно отношение сме успели да достигнем някои европейски стандарти в свиневъдството, то в манталитета все още не можем да го постигнем, отбеляза заместник-министърът. „Те не могат да разберат, че мерките за биосигурност трябва да се вградят в целия производствен процес.“

От въвеждането на новите мерки, колкото и да са непопулярни, нямаме случаи на заразени свине в индустриалните ферми, подчерта Янко Иванов. Има възможност за инвестиционна подкрепа, за да се повишат мерките за биосигурност, декларира той. „Тоест ние от една страна казваме – трябва да направите това, а от друга страна им казваме – ето ви пари.“

В момента има възможност фермерите да ползват и подкрепа за закупуване на нови животни, напомни Иванов.

Запитан за 2020 година какви са предвидените финанси за свиневъдството по различни мерки за подпомагане, Янко Иванов бе категоричен, че „парите са много, милиони левове“.

Несправедливо и черногледо е да се говори, че държавата нищо не прави, обобщи заместник-министърът на земеделието.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42
Анри Кулев

Анри Кулев: Ние сме племе, водено от демони, никаква ваксина няма да ни спаси от тях

" Всеки е затворен в избирателната урна, това е голямото послание, че ние сме жертва и на политиците, които успяват да насадят в главите ни собствената си величавост ", така художникът проф. Анри Кулев коментира пред БНР своята карикатура на настъпилото объркване в обществото по време на пандемия. По думите му въпросите, които следват, са що за хора..

публикувано на 29.11.20 в 12:15

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29