Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48-и ден: Протести и контрапротести в София

Протестиращите изсипаха риба пред сградата на Министерския съвет

| обновено на 25.08.20 в 22:03

Мирно и без инциденти премина 48-ия пореден ден на антиправителствени протести.

По-рано вечерта протестиращи се събраха в т.нар. Триъгълник на властта. Блокирани остават и кръстовищата на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

Недоволните поискаха за пореден ден оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Сред основните искания на протестиращите бяха и служебно правителство, което да подготви и проведе извънредни парламентарни избори, въвеждане на машинно и дистанционно гласуване, както и реформа на правосъдната система.

Днес протестиращите изсипаха пред сградата на Министерски съвет няколко кашона със замразена риба с посланието, че "Рибата се вмирисва откъм главата". Рибата е доставена от Приморско от поддръжници на протестите.

„Рибата се вмирисва откъм главата, а главата е там“, каза единият от лидерите на Отровното трио Арман Бабикян и призова протестиращите да оставят рибата пред сградата на правителството. Той посочи, че идеята на "днешния подарък", донесен от съмишленици от Поморие, е и най-после да нахранят тези, които не са успели да се нахранят 11 години.

"Господин Борисов да не се подхлъзнете като идвате на работа. Искаме оставката на Борисов, Гешев, цялото правителство, предсрочни избори, служебен кабинет", коментира Арман Бабикян и допълни: "Ние сме тук, за да положим нашата държава на основите на свободата, справедливостта и демокрацията. Имаме само тази претенция и имаме право на нея, затова сме се събрали. Искаме правила валидни за всички".

Друг от Отровното трио - адв. Николай Хаджигенов пък обяви, че протестиращите ще бъдат на 2 септември в 8.00 часа сутринта отново при фонтана на Президентството и това ще бъде последният път, когато ще бъдат бели и добри. За да бъдат разпознати, той призова недоволните да бъдат с бели тениски с надпис "Мутри вън" или поне в бяло.

На страницата си във "Фейсбук" инициаторите на протестите от т.нар. 'Отровно трио" призоваха всички, които ще се включат на 2 септември в т.нар. Велико народно въстание да са с бели тениски.
"Бели тениски за черни дни. Бели дрехи за черна власт", написаха те.

Протестиращите останаха за известно време около фонтана пред Президентството. Те се сгряваха с музиката на Pink Floyd, Queen, AC/DC, S.A.R.S и Ицо Хазарта.

След 21.30 часа протестиращите се отправиха на обичайното си шествие, като преминаха по жълтите павета от президентството до Орлов мост, за да се присъединят към блокадата на ключовото кръстовище.

Ето как участници в протеста на площад „Независимост“ коментираха пред БНР консултациите между управляващите за конституционни промени:
„По принцип нямат право да решават и да избират нова Конституция, защото те от 10-11 г. нарушават Конституцията, по всяко едно време и по всеки един въпрос. Просто искаме ние да представим като граждани новите хора, които да управляват държавата и те да изберат Конституцията“;

„По принцип е хубаво да има нещо ново в тая държава, но трябва да е много добре измислено и прието от широки граждански маси. Това, което предлага ГЕРБ, е с цел печелене на още време и унищожаване на факти, доказателства“.

И контрапротест

На пилоните на НДК и пред посолството на Румъния отново се събраха недоволни от блокадите като форма на протест срещу правителството.

„Аз считам, че демократичният протест трябва да се води демократично и че трябва всичко да се извършва според закона“;

„Ние сме тук против блокадите на София, за нас това е незаконно. Всеки има право да протестира, аз съм „за“ протестите. Протестирал съм и срещу цените на горивата, ДАНСwithme, срещу Пеевски, за цените на тока, за какво ли не. Този протест не е партиен, не подкрепяме Борисов, това е против блокадите на София, искаме да живеем нормално“, казаха недоволни граждани пред БНР.

Организирана е подписка, която ще бъде внесена като сигнал в Прокуратурата за извършени престъпления срещу републиката, в която са изброени Румен Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и други лица от антиправителствените протести.


Снимки: БГНЕС и БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57