Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските хорá като мандала

Стъпките на над 30 български хорá вече имат графичен образ

Снимка: Проект „Таратанци“

Катя, Ема, Ива и Цвети са четири млади дами, които популяризират българския фолклор по нетрадиционен начин, създавайки графични изображения на стъпките на българските хорá. Досега са успели да нарисуват стъпките на 34 хорá. Изобразени в кръг, те придобиват формата на мандала или шевица и носят силни послания.


Проектът се нарича „Таратанци“. Това е стара българска дума, която много хора употребяват със значението за неразбираеми и безсмислени неща, обяснява Цветелина Панова, дизайнер на проекта. „На нас много ни хареса звучността на думата, хареса ни, че в самата дума се съдържа думата танци, макар че не е свързана с танците като смисъл."

И четирите съмишленички в екипа вярват, че фолклорът е важен и съдържа „много истини и мъдри неща“. Затова искат да го представят на модерния човек по забавен, интересен, разбираем и неочакван начин. Така начинът, по който се представят българските хора, не е свързан с танцуване, а с наслада от формите, които хората образуват, изобразени графично.

Вече са развили изображенията на 34 хора. Планират да се свържат с различни школи за танци и заедно да правят нови схеми, за да обогатяват колекцията си от графични изображения.

Представете си, че танцувате хоро в кръг и сте боядисали краката си с боя. Танцувайки в кръг, ще се получи една фигура. Това са нашите фигури“, разказва Цветелина в предаването "По първи петли".

Освен нея, останалите дами в екипа са Екатерина Петрова, която има опит в народните хора и икономическо образование, Емануила Живкова, която се занимава с видеата, анимациите и GIF изображенията по проекта и Ива - педагог, който разработва детските програми на фолклорна тема, простиращи се не само върху танците, но и върху приказки и гатанки.

„Започнахме от един младежки форум, където направихме основните стъпки на едно хоро. По-късно направихме продукт за деца – една детска игра, пъзел за танцуване, където могат да си подредят на различни хора стъпките и да си танцуват отгоре. Като видяхме как децата изиграват основното движение, връщат се обратно, изиграват го отново, и всъщност по този начин – чрез наблюдението на малките въодушевени играчи се сетихме, че ако завъртим стъпките, за да се получи непрекъснат кръг, няма да има нужда децата да се връщат и да се редят на опашка. По този начин се появиха тези схеми. Обратната връзка от хората е, че са много силни като форми.“

„Хората ги възприемат като шевици, като българските мандали, всякакви цветя, слънца, снежинки…“

Всяко хоро, изпълнено в кръг и визуално представено чрез неговите стъпки, има автентична и уникална форма. Тактовият размер е изобразен чрез броя линии на фона на визуализациите, а използваните цветове съответстват на българските фолклорни костюми, характерни за региона, от който произхожда хорото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки в текста: Проект „Таратанци“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Мая Кефалова и проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18