Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Народното събрание не може да е в сграда с герба на СССР

Сградата на Партийния дом символизира "успеха" на прехода, смята бившият депутат

Методи Андреев
Снимка: Ани Петрова

Бившият Партиен дом вече е дом на парламента.

Трима бивши депутати - Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, се обявиха против преместването на Народното събрание в бившия Партиен дом в т.нар. Триъгълник на властта и сезираха различни институции.

Сградата на бившия партиен дом няма облика, който се изисква по постановление на Министерския съвет, поясни пред БНР Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

„Проблемът на тази сграда е, че в нея е още символиката, останала от времето, когато тя е строена. Все още символиката е от времето на БКП“, подчерта той в предаването "Преди всички".

Над  надписа „Народно събрание“ можете да видите остатък от бившия съветски герб, допълни Андреев. „Изчукан е само сърпът и чукът, иначе отстрани класовете, знамената си стоят.“


„Ние заведохме дело в Софийския административен съд, защото за нас е обида към българското Народно събрание да заседава в сграда, в която все още стоят символиките на бившия Съветски съюз.“

„Историята на тази сграда е всъщност историята на нашия преход. Колкото е успешен преходът, толкова е успешна и промяната на тази сграда“, коментира още бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ. 

Отвсякъде лъха на минало, което не сме превъзмогнали не само като архитектура, но и като политическа реалност“, смята Андреев.

Запитан защо се е превърнал в критик на ГЕРБ, Методи Андреев изтъкна, че „тази партия е един изключително голям фалшификат“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цвета Караянчева

Караянчева обеща гербът на НРБ да бъде премахнат от сградата на бившия Партиен дом

Гербът на Народна република България върху фасадата на сградата на бившия Партиен дом, където ще работят депутатите от тази есен, ще бъде премахнат скоро, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното заседание...

публикувано на 02.09.20 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? "..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се..

публикувано на 20.03.24 в 14:33