Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев към ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позора, истинският парламент е отвън

Снимка: БГНЕС

"Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите от ГЕРБ, които го освиркаха преди неговото обръщение към Народното събрание и народа и напуснаха пленарната зала. Към тях се присъединиха и депутати от "Воля" и Обединени патриоти.


Не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са ни избрани, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-малкото да се изслушваме. Разбира се, няма да коментирам това напускане, но то е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата“, заяви Радев.

„В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България. Спомняте си, че точно преди една година, от тази трибуна, аз обърнах към народа и Народното събрание. Очертах ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни - необузданата корупция, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора, водещо до задълбочаване на бедността, неравенствата и демографската криза, до западане на образованието и здравеопазването, до срив на институциите. Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие и контрол върху управлението, укрепването на върховенството на закона… Призовах парламента към действия за постигане на тези важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери.

Предупредих, че ако това не се случи - или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото. Тези мои думи бяха пренебрегнати, предполагам с надеждата всички проблеми за потънат в апатията. Но днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки", посочи президентът.

"Ако Народното събрание беше упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици. Ако Народното събрание се бе вслушало в призивите за недопускане на лобистко законодателство, сега нямаше да бъде с такова намалено доверие", допълни президентът.

"Има нещо още по-разочароващо от загубата на доверие и то е загубата на достойнство защото парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър председателя. Никой от тази зала не се осмели да зададе сериозен въпрос при доклада на главния прокурор", отбеляза още в изказването си Румен Радев.

"Очаквам парламентът да не влиза в ролята на обслужващ персонал повече на премиера, да не подменя дневния ред на обществото, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция, което има за цел само спасяване на днешното правителство. Не липсата на нова конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване устоите на държавността и корупцията, изтъкна Радев. 

Когато оставките станат факт, призовавам да предотвратите опитите на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се формира експертен кабинет – марионетка на сегашната власт, каза още Радев и призова полицията и протестиращите да се пазят от актове на насилие. 

В този исторически момент българският парламент трябва да бъде на висотата на обществените очаквания и да предотврати въвличането на страната в хаос, безредие и безпътица, апелира президентът. „Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата, освен мирния.“ 

„След два месеца незатихващи протести в страната и тежка дискредитация на България в световните медии, всичко е казано и диагнозата на такова управление е окончателно поставена“, подчерта държавният глава.

Хората преодоляха хипнозата на пропагандата, в България се роди силно гражданско общество, допълни Румен Радев.

Президентът призова Народното събрание да не гласува „експертно или каквото и да е друго правителство в мандата на това Народно събрание“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06