Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момата Барби преоткрива родните традиции

Идеята на създателката на образа е да напомни на българите за българското

Снимка: Личен архив - Диана Петрова

През вече отминаващото лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни. Облечена в българска носия, една кукла разказва в социалната мрежа Инстаграм за красотата на природата ни, богатата ни история и традиции, които трябва да съхраним.  

Момата Барби е българка, "родена" в Белгия, в дома на Диана Петрова, която учи кинорежисура в Антверпен. По време на ограниченията в страната заради пандемията, Диана спонтанно решила да съчетае хобитата си да пише и да изработва ръчно различни неща. Така съчетала и образа на куклата Барби с този на традиционната българка от село.

„Много често посещавам разни втори употреби, там имаше много барбита и аз, не знам защо, имах огромно желание да си купя Барби, бяха примерно по 4 евро. После от същата втора употреба намерих една кукличка, която беше облечена сякаш с носия. И изведнъж, като ги сложих двете една до друга, реших, че Барби трябва да бъде облечена с тази носия“, разказа пред "Хоризонт" създателката на момата Барби.

„Елека уших, ризата, също престилката, а пафтите бяха всъщност мустак, някакъв медальон...“

Но това било само началото. Вече облечена, момата Барби се захванала с типични за българското село занимания – например да направи баница, а Диана Петрова решила, че ще е забавно да я снима и да измисля придружаващи съответната ситуация текстове. Момата чете книгите на Елин Пелин, играе ръченица, отглежда домати за шопска салата, пече чушки на печка „Раховец“, бродира шевици и докато прави това, ние се докосваме до някои от размислите й.

Чрез героинята на куклата си Диана признава, че се доближава много повече до българските традиции. Целта й е това да се случи и с всеки, който открие профила на куклата в Инстаграм.

Моята идея беше не да популяризирам българското на чужденците, колкото да напомням на българите за българското. Аз също не познавам нашите традиции и идеята ми е чрез нея да се почувствам малко повече вкъщи и да се запозная  повече с нашата култура“, споделя Диана Петрова в предаването „По първи петли“.

Как Диана Петрова вижда бъдещето на момата Барби? „Това, което искам тя да прави, освен да пътува, е по-скоро да показва стари занаяти, обичаи, традиции, празници.“

Тя не е типичната жена, която бихте си представили, уточнява Диана. „Не е домакиня, която си мечтае да се омъжи. Искам да е хем модерна Барби, хем традиционна Барби. Искам да вкарам модерното в традиционното и да покажа, че традиционното не е скучно и може да е много красиво, много освобождаващо.“

Рилският манастир е само едно от местата, до които куклата е стигнала това лято. В профила й в Инстаграм можем да видим кадри от нейните пътешествия до Копривщица, Карлово, Габрово, Ловеч, Велико Търново. Стигнала е далеч на юг по морето, където най-много й допаднал плажът при река Велека.

Скоро предстои момата Барби да бъде и нестинарка. И макар че се завръща към дома си в Белгия - ще можем да я видим как плъсти вълна и тъче на стан. Всичко това - в Инстаграм профила й - momatabarbie.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09