Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Израел са отменени учебните занятия в най-силно засегнатите от пандемията окръзи

Снимка: БГНЕС

В Израел новата учебна година започна на 1 септември. В Годината с вируса, за много първокласници първият учебен ден донесе огромно разочарование. В определени райони, неочаквано децата се намериха пред затворените врати на училищата. В полунощ министърът на просветата е отменил учебните занятията в най-силно засегнатите от пандемията окръзи. Сега обучението в различните райони на Израел е в различен режим. В „зелените места“, където заразените от Covid-19 са минимален брой - класовете са разделени на групи по 10 души и обучението е в училища или други подходящи помещения. В силно засегнатите от вируса места в Израел се учи дистанционно. В градовете и селата с жълт код - смесено.

"В началото и децата, и ние бяхме вкъщи - имаше пълна карантина. Учителите преподаваха дистанционно. И ние бяхме техни "ученици", заедно с децата. Припомнихме си предавания материал и после с удоволствие помагахме по всякакъв начин на малките ученици около нас. Но и можехме да преценим начина на преподаване и доколко ясно обяснява учителя. Не случайно, през новата учебна година много от учениците смениха учебните заведения или паралелките, в търсене на по-добър преподавател. Преди обвинявахме децата, че не са внимавали в клас и за това не разбират урока, но при „домашното училище“ истината лъсна", каза Итамар Кацман, представител на Съвета на родителите в Израел. 

През май и юни, обаче вече бяхме на работа. Ние не можехме да контролираме учениците дали по време на дистанционните часове по по-трудните предмети не предпочитаха да отидат да си направят мляко с какао или просто не сменяха слушалките на компютъра със слушалките на плейъра си и слушаха музика, вместо уроците си, коментира Кацман.

"Не всички деца са дотолкова мотивирани да учат дори и без контрол. И това е проблем, за който още не е намерено решение".

Очакванията за новата учебна година са да се намерят достатъчно помощник-учители и помещения, където да се провеждат занятията, та повече дни от седмицата децата да ходят на училище реално.

"В същото време чувам, че усилено се снимат занятия по математика, водени от най-добрите и едновременно най-забавните преподаватели. Редовните учители тогава само ще доизясняват търпеливо материала, към който е предизвикан интерес. Надявам се експериментът да е успешен и скоро да се привлекат добри специалисти и по другите предмети", допълни Итамар Кацман.

Обучението онлайн засили тенденцията учениците да се стараят само по матуритетните предметни, а другите да загърбват, как трябва да се борим срещу  „комерсиализирането“ на образованието?

"Така беше и когато ходеха на училище. Важното бе да изкарат висока оценка по матуритетните предмети. Това се зачита, за да си намерят работа или да постъпят в университет. Дори по тези предмети, наблягаха на темите, които могат да се паднат на матура или в тестовете. Загърбват дори предмети, които иначе им харесват и им се отдават, но за успехът си в тях няма да получат поощрение. Стимул може да е и междудисциплинарното обучение".

В училище тийнейджърите не само се учат. Съучениците са приятели за цял живот, а и там се научават как да реагират в различни ситуации в обществото.

"Представете си какво изпитва един ученик, който точно в тази година е постъпил в първия гимназиален клас. И учителите и съучениците са му непознати. В най-добрия случай, през тази година, той се среща с част от класа 3 пъти седмично. Ако не прави бели или не е изоставящ или първенец, има опасност да остане „невидим“. А той може да реагира на тази изолация, като „изригне“ в непредвидима посока. И без Covid-19 за родителите бе трудно да намерят общ език с порасналите деца".

В нашата ЗУМ-среща формулирахме три правила за времето на изолацията. Първо организация, второ информация и трето „проветряване“, коментира Итамар Кацман.

Организацията се отнася до обучението по интернет и нашата помощ при него .Информацията - до осветляване вкъщи на проблемите с развитието на вируса и епидемиологичната обстановка.

"Най-сложно е така нареченото „проветряване“. Трудно е родител да замени приятелите, общуването, с които е затруднено от забраните на карантината. Тийнейджърите не са склонни много да споделят вкъщи, но ако решат, си спомнете какви бяхте на тяхната възраст и се опитайте да не правите това,което вас ви е дразнило. Може точно наложената изолация, която сигурно ще се повтори през зимата, да стане ключ за доверие между бащи и деца", изтъкна Кацман.

Целия репортаж на Феня и Искра Декало можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сашо Попов

По стъпките на праисторическия човек по брега на Дунав

Сашо Попов е председател на Туристическо дружество „Приста“ в Русе. Един от основните проблеми, по които ТД "Приста" работи, е откъснатостта на човека, който живее на брега на река Дунав, от самата река. Попов има дългогодишен опит в различни туристически, спортни и природозащитни прояви, включително с деца. Той е историк по образование..

публикувано на 27.02.21 в 13:17
Местността „Градище

Северозападна България не е била сериозно засегната от Юстиниановата чума

Скалният пролом Вратцата е живописен каньон на река Лева, който освен природна забележителност е и място, дълбоко свързано с историята и произхода на града.  В местността "Градище", която се намира непосредствено в подножието на скалния пролом, е имало селище още от времето на траките до османското владичество. От години екип от..

публикувано на 27.02.21 в 12:42
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута. Средната скорост на четене сред възрастните в страната ни е 200 думи в минута. Mнемоника..

публикувано на 26.02.21 в 17:56

Вселената Япония

Що е то „икиру чикара“ и какво се крие зад силата на живота за японците? Шинтоизъм, дзен, фолклор, история, изкуство? „Това е онази енергия в нас самите. Ние я носим. Докато живеем, тя е в нас. Понякога не я откриваме. Понякога е затрупана от ежедневни задължения, от отношения – къде приятни, къде неприятни. Тази жизнена сила ние трябва да..

публикувано на 26.02.21 в 17:51

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат отстранени от работа в склада. Ако фирмата реши, може да ги замени с други хора, за които МВР ще..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на..

публикувано на 26.02.21 в 09:37