Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел са отменени учебните занятия в най-силно засегнатите от пандемията окръзи

Снимка: БГНЕС

В Израел новата учебна година започна на 1 септември. В Годината с вируса, за много първокласници първият учебен ден донесе огромно разочарование. В определени райони, неочаквано децата се намериха пред затворените врати на училищата. В полунощ министърът на просветата е отменил учебните занятията в най-силно засегнатите от пандемията окръзи. Сега обучението в различните райони на Израел е в различен режим. В „зелените места“, където заразените от Covid-19 са минимален брой - класовете са разделени на групи по 10 души и обучението е в училища или други подходящи помещения. В силно засегнатите от вируса места в Израел се учи дистанционно. В градовете и селата с жълт код - смесено.

"В началото и децата, и ние бяхме вкъщи - имаше пълна карантина. Учителите преподаваха дистанционно. И ние бяхме техни "ученици", заедно с децата. Припомнихме си предавания материал и после с удоволствие помагахме по всякакъв начин на малките ученици около нас. Но и можехме да преценим начина на преподаване и доколко ясно обяснява учителя. Не случайно, през новата учебна година много от учениците смениха учебните заведения или паралелките, в търсене на по-добър преподавател. Преди обвинявахме децата, че не са внимавали в клас и за това не разбират урока, но при „домашното училище“ истината лъсна", каза Итамар Кацман, представител на Съвета на родителите в Израел. 

През май и юни, обаче вече бяхме на работа. Ние не можехме да контролираме учениците дали по време на дистанционните часове по по-трудните предмети не предпочитаха да отидат да си направят мляко с какао или просто не сменяха слушалките на компютъра със слушалките на плейъра си и слушаха музика, вместо уроците си, коментира Кацман.

"Не всички деца са дотолкова мотивирани да учат дори и без контрол. И това е проблем, за който още не е намерено решение".

Очакванията за новата учебна година са да се намерят достатъчно помощник-учители и помещения, където да се провеждат занятията, та повече дни от седмицата децата да ходят на училище реално.

"В същото време чувам, че усилено се снимат занятия по математика, водени от най-добрите и едновременно най-забавните преподаватели. Редовните учители тогава само ще доизясняват търпеливо материала, към който е предизвикан интерес. Надявам се експериментът да е успешен и скоро да се привлекат добри специалисти и по другите предмети", допълни Итамар Кацман.

Обучението онлайн засили тенденцията учениците да се стараят само по матуритетните предметни, а другите да загърбват, как трябва да се борим срещу  „комерсиализирането“ на образованието?

"Така беше и когато ходеха на училище. Важното бе да изкарат висока оценка по матуритетните предмети. Това се зачита, за да си намерят работа или да постъпят в университет. Дори по тези предмети, наблягаха на темите, които могат да се паднат на матура или в тестовете. Загърбват дори предмети, които иначе им харесват и им се отдават, но за успехът си в тях няма да получат поощрение. Стимул може да е и междудисциплинарното обучение".

В училище тийнейджърите не само се учат. Съучениците са приятели за цял живот, а и там се научават как да реагират в различни ситуации в обществото.

"Представете си какво изпитва един ученик, който точно в тази година е постъпил в първия гимназиален клас. И учителите и съучениците са му непознати. В най-добрия случай, през тази година, той се среща с част от класа 3 пъти седмично. Ако не прави бели или не е изоставящ или първенец, има опасност да остане „невидим“. А той може да реагира на тази изолация, като „изригне“ в непредвидима посока. И без Covid-19 за родителите бе трудно да намерят общ език с порасналите деца".

В нашата ЗУМ-среща формулирахме три правила за времето на изолацията. Първо организация, второ информация и трето „проветряване“, коментира Итамар Кацман.

Организацията се отнася до обучението по интернет и нашата помощ при него .Информацията - до осветляване вкъщи на проблемите с развитието на вируса и епидемиологичната обстановка.

"Най-сложно е така нареченото „проветряване“. Трудно е родител да замени приятелите, общуването, с които е затруднено от забраните на карантината. Тийнейджърите не са склонни много да споделят вкъщи, но ако решат, си спомнете какви бяхте на тяхната възраст и се опитайте да не правите това,което вас ви е дразнило. Може точно наложената изолация, която сигурно ще се повтори през зимата, да стане ключ за доверие между бащи и деца", изтъкна Кацман.

Целия репортаж на Феня и Искра Декало можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40