Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петя Велева: Технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес

Петя Велева
Снимка: личен архив

Петя Велева получи наградата за "Иновативен подход за преподаване” в конкурса “Дигитални новатори в образованието”, организиран от БАИТ под патронажа на министъра на образованието.

Тя е учител по история и цивилизации, отговаря и за "Проектни дейности” в Частно Основно Училище “Томас Едисън” в София,  където учебната година започна със седмица по-рано.Велева разказва, че веднага щом затворили вратата на училището, отворили враната на дигиталното. В него имало виртуални стаи по интереси и виртуални гости, а учителите провокирали децата да споделят как се чувстват във времето на социалната изолация: 

"През какви проблеми минават. Как се чувстват. Споделяха и виждаха, че не само те се чувстваха по този начин, а и останалите ученици. Виртуални гости имахме: олимпийски шампиони на България, коитода повдигнат духа им. Направихме и конкурс: „Заедно срещу Covid-19“, където наши ученици и ученици от Китай и Русия споделиха своя опит и как социалната изолация им се отразява. Чувстваме се спокойни да предлагаме какви ли не идеи. Родителите на децата, които учат в училището, също са много отворени и имат доверие на учителите за това, което правят". 

Доверието на родителите довело до това те да се включат в обучителния процес, допълни Велева.

"Видяха колко е трудно да си учител, особено в дигитална среда, да организираш всички деца, всички да бъдат онлайн, всички да бъдат с включени камери. Пожелаха да ни помогнат. Дори организирахме инициатива, в която родител-специалист в дадена област влиза като лектор в часовете ни. Така те влязоха и в ролята на учител. Това си беше своеобразен тийм билдинг. Например - авиация - комуникация с родител, който се занимава с авиация. Лекция от родител за ароматерапия - за лечебните свойства и как да се предпазим от вируси и т. н. Светът на емоциите - с родител - психолог. Имахме „транспорт и екология“ с родител професор по екология". 

Велева казва, че това е дигиталният свят е "една нова култура на преподаване, а децата пък се научиха на една нова култура на учене".

Covid - ситуацията, социалната изолация е далеч от идеалната, но: "дава чудесни възможности да променим този начин, по който преподаваме. Да променим и да развием способностите на младите хора в областта на технологията. Силно вярвам, че технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес, а защо да не и да го усъвършенстват. Цялата следваща учебна година ще останем в присъствена форма, но имаме такива замислени инициативи, които могат да бъдат реализирани". 

Целия репортаж на Добромир Видев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 9 до 28 декември 2022 в парк "Възраждане" в София ще се проведе Коледен базар

"Коледен базар - София 2022" ще се състои в периода от 9 до  28 декември 2022 в парк "Възраждане" в София. Коледен базар на деца с увреждания в Ловеч "Всичко започна преди десетина години, когато отидох в Берлин на един от най-големите базари там да помагам на мои роднини, които участваха в този базар. Първоначално не знаех много за тези места,..

публикувано на 01.12.22 в 22:00

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е..

публикувано на 01.12.22 в 14:19

Във Враца започва празнична суматоха. Палят светлините на коледната елха

Тази вечер във Враца ще запалят светлините на 10-метровата елха. Това е началото на коледно-новогодишните празници в града. От днес до първия ден на следващата година са предвидени над 30 прояви за малки и големи. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад . Край елхата има коледен базар,..

публикувано на 01.12.22 в 10:45
Дилян Манолов

Психологът Дилян Манолов ще участва в конференция за менталното и психическо здраве в Мароко

"Социална и поведенческа промяна е инструмент, който се използва от УНИЦЕФ и от ООН за промяна на нагласите в обществото", каза за БНР Дилян Манолов, доктор по психология, съосновател на Фондация "Визионер". Той е единственият млад лидер в Европа, който ще участва в конференция, посветена на менталното и психическо здраве в Мароко от 5 до 9 декември...

публикувано на 01.12.22 в 10:27
Стоян Георгиев

Депутатът Стоян Георгиев съхранява част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев. Във Враца отбелязват годишнина от бомбардировката през Втората световна война По серийния номер той успява да намери информация за самолета от..

публикувано на 28.11.22 в 17:00
Георги Стоилов

Георги Стоилов: Електротехник по образование, който се занимава с копаничарство

"Електротехник съм по специалност, работил съм като електротехник и сега поправям печки, бойлери. От около 30-40 години се занимавам с копаничарство ", каза за БНР Георги Стоилов, който е на 77 години и живее във Враца. Той заяви: "Веднага ти доставя удоволствие, защото излиза от ръцете ти". Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и..

публикувано на 28.11.22 в 14:16
Отец Стилиян Табаков

На 30 ноември 2022 православната църква почита Свети Андрей Първозвани

"Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че Свети Андрей Първозвани е проповядвал по българските земи и че ние го имаме за един от 12-те Апостоли, който е закрилник на българската православна църква", каза за БНР отец Стилиян Табаков от столичния храм "Свети Андрей Първозваний". В храм "Св. Апостол..

публикувано на 28.11.22 в 12:34