Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Скутарис: Военен конфликт между Гърция и Турция ще е катастрофален за региона

Гръцко-американски военни учения край Крит, 24 август 2020 г.
Снимка: БТА

Почти 100 години след Лозанския договор, определящ границите между Гърция и Турция, напрежението между двете страни получи нов тласък през последните седмици и няма изгледи скоро да стихне. Годината не е 1923-а, нито 1976-а, но ледената атмосфера в отношенията между Атина и Анкара навява спомени от годините след Първата световна война.

Какво се случва на Гръцко-турския фронт в източното Средиземноморие, какво иска Атина и какво няма да позволи Турция, ролята на ЕС в напрежението между Атина и Анкара, както и търси ли Гърция свой военен съюзник в лицето на Франция - най-силната армия в ЕС след Брекзит – по тези и други въпроси Лъчезар Вълев разговаря с Никос Скутарис, анализатор и доцент по Право на ЕС в лондонския Университет на Източна Англия.

Откъде започват разногласията между Атина и Анкара?

Да започнем от това за какво има съгласие между Атина и Анкара. То е, че има два термина - Континентален шелф и Изключителна икономическа зона. Двете страни обаче не могат да се разберат за обхвата на тези термини.

Според Гърция всички острови, които влизат в конфликтната зона, като Кастелоризо, който е много малък остров между Родос и Кипър, са в рамките на Изключителна икономическа зона. Това означава, че Турция трябва да ограничи и да не експлоатира газовите и нефтени находища в Източното Средиземноморие. От своя страна Анкара казва, че гръцките острови не са никаква Изключителна икономическа зона и че зоната на Източното Средиземноморие трябва да е споделяна и разделена на две - между Анкара и Атина. Паралелно с този спор Гърция и Турция подписаха споразумения - съответно с Египет и с Либия, които са взаимоизключващи се.

Гърция се закани, че ще отнесе въпроса за икономическата зона до съда в Хага, а Турция казва, че първо трябва да се потърси решение чрез преговори.

Спокойствие, бдителност и готовност за реакция. Това каза, че трябва да прояви Гърция говорителят на правителството Стелиос Пецас. Това ли е есенцията на гръцките ходове в тази игра на нерви или има и други?

Със сигурност двете страни трябва да покажат хладнокръвие. През последните години на практика липсва диалог между Гърция и Турция. Гръцките правителства обвиняват за това Турция, а тя от своя страна вини за това властта в Атина. Докато отново не бъде възстановен диалогът, нищо добро няма да се случи. Това може да стане единствено, ако бъдат поети ангажименти и се проведат преговори преди да се отиде в международния съд в Хага.

Каква е ролята на ЕС в спора? За какво говорят изразените от Брюксел позиции в през последните седмици?

Де факто Европейският съюз като организация много трудно може да се намесва в подобни проблеми. Причината е, че това е спор между страна членка и страна извън общността.

В очите на Турция Евросъюзът не може да е неутрален и независим съдник, защото Гърция е негов член. От друга страна Атина казва, че единствената роля, която има ЕС, е да защити нейното право. На този фон ЕС е трудно да намери своята роля.

От една страна да защитава само Гърция, когато в същото време има стратегически интереси в Турция. Трудно е и да каже на Анкара какво да прави, защото през последните години тя се отклони от евроинтеграцията. Не дава сигнали да иска да става член на ЕС, същевременно Брюксел също не гори от желание Анкара да е част от общността. Именно затова е изключително трудно от тази си позиция Брюксел да се обърне към Анкара и да ѝ каже: „Виж, ако не промениш това, ще загубиш това и това...“, защото тя няма какво да губи на европейското поле.

Възможен ли е реален военен конфликт между Гърция и Турция, две членки на НАТО?

Надявам се не. Не мога дори да си помисля за подобно развитие. Това ще е катастрофално както за двете страни, така и за целия регион. Ще го върне много назад. Последната война между Гърция и Турция е тази от 1974 г. в Кипър, резултатите от която все още опитваме да преодолеем вече повече от 50 години.

Военен конфликт между Гърция и Турция ще доведе не само до военна и икономическа катастрофа, но и ще има ужасяващи геополитически последици както върху ЕС, така и върху НАТО.

Има изказвания на висок тон, има интензивна риторика, има движение на кораби в Средиземно море, но ми се иска да вярвам, че има и съзнание в главите на гръцките и турските лидери. Защото един дори малък военен конфликт с продължителност от 2-3 месеца, ще бъде катастрофален за държавите, за икономиките им, за народите им. Дано здравият, логичен разум, да надделее.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29