Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Устойчив мир в Близкия изток ще има само с решаване на палестинския въпрос

Николай Младенов в Хеброн, 4 ноември 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките само на месец две арабски държави от Персийския залив обявиха, че са постигнали споразумения за нормализация на отношенията си с Израел. Преди това израелската държава имаше мирни споразумения само с Египет и Йордания.

Овации за ходовете на Обединените арабски емирства от 13 август и на Бахрейн вчера очаква американският президент Доналд Тръмп, натоварил се с посредничество в името на възпирането на Иран като регионална сила.

Владетелите и на емирствата, и на Бахрейн са поставили като условие Израел да се откаже от намеренията си да анексира части от Западния бряг на река Йордан. Това обаче не се приема с отворени обятия от палестинците - които обявиха общ фронт и народна съпротива и обвиниха Абу Даби и Ал Манама, че им забиват нож в гърба и вредят на каузата за независима палестинска държава.

Иран и Турция декларираха несъгласие с арабско-израелското сближаване.

По тази тема Деян Йотов разговаря в предаването „Събота 150“ със специалния координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според бившия външен министър случилото се между Израел и ОАЕ е в резултат на много дълга работа, тъй като целият дебат, откакто се появи перспективата за анексиране на територии от Западния бряг, е бил структуриран по следния начин: Ако Израел продължи с анексирането на територии, то тогава всички перспективи за нормализация с арабските страни ще отпаднат. Ако се откаже, тогава има перспектива за нормализация.

„Това е много положителен резултат, даващ много надежда за целия регион, за повече сътрудничество в борбата с екстремизма, с икономическата криза, с вируса и живот и здраве на 15 септември трябва да се подпише мирният договор между двете страни“, отбеляза дипломатът.

Той изтъкна, че палестинският президент и ръководство са изразили доста негативно отношение към споразумението между ОАЕ и Израел:

„От тяхна гледна точка положителните елементи са два – че това споразумение спря риска от анексирането, което щеше да бъде катастрофално не само за мирния процес, но и за цялата перспектива за бъдеща независима палестинска държава. И да видят в това споразумение някаква възможност за възстановяване на диалога между тях и израелците, ако трябва с международно посредничество, за да се постигне нещо добро за всички“.

„През ръцете ми са минали няколко споразумения за възстановяване на палестинското единство, за връщането на правителството в Газа, но нито едно от тях не е изпълнено. Много ми се иска да видя едно практично приложение на идеята, че Западният бряг и Ивицата Газа трябва бъдат обединени под управлението на едно правителство, демократично избрано, единно за всички палестинци“, коментира още Николай Младенов.

И изтъкна, че Близкият изток е изтъкан от конфликти – положителната новина за Израел и ОАЕ наистина е добра, но не може да има устойчив мир в целия регион, ако и палестинският въпрос не бъде решен.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обявяи мирното споразумение между Израел и ОАЕ на 13 юли

Израел и ОАЕ подписват на 15 септември споразумение за нормализиране на отношенията

Израел и Обединените арабски емирства ще подпишат на 15 септември постигнатото с посредничеството на Съединените щати споразумение за нормализиране на отношенията помежду им. Това съобщава американски официален представител, цитиран от Франс..

публикувано на 08.09.20 в 23:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42