Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде е стигнало разследването на спецпрокуратурата срещу Марешки

Веселин Марешки
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Срещу лидера на партия "Воля" Веселин Марешки се води разследване и в Специализираната прокуратура, но публична информация докъде е стигнало няма. Марешки беше сред първите депутати от 44-ото Народно събрание, към чийто имунитет се прицели бившият главен прокурор. Това стана в края на април  2017 година по доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано в края на 2014 година. Делото обаче беше прекратявано, възобновявано и връщано във Варна до трайното му установяване в спецпрокуратурата.

То е за изнудване и разследване за организирана престъпна група. По информация на прокуратурата от есента на 2012 до края на 2015 година в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта била да ги мотивира да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях дружества на дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или да прекратят търговската си дейност. Както и да принуди собствениците на аптеки да купуват лекарствени продукти от неговите складове.

В някои от случаите действал с партийните си колеги Пламен Христов и Кръстина Таскова, обясниха през април 2017 г. от прокуратурата. През ноември 2018 г. Сотир Цацаров за втори път иска имунитетите на Марешки, Христов и Таскова във връзка с прецизиране на обвиненията им за участие в престъпен сговор. И в двата случая лидерът на "Воля" първо не искаше да си даде имунитета доброволно или поне така заявяваше, но в крайна сметка до специална парламентарна комисия заради Марешки не се стигна. И в двата случая се обяви за невинен и за жертва на политическа репресия. И в двата случая от прокуратурата декларираха, че политическият дневен ред не влияe на вътрешното убеждение на разследващите и обещаха да не протакат разследването. Нещо повече - маркираха делото като приоритетно. 

И въпреки че е на вниманието на спецпрокуратурата, а сроковете за нормално разследване отдавна са изтекли, лидерът на "Воля" и съпартийците му са все така просто обвиняеми. А Марешки, който през лятото на 2017 година обвини прокуратурата, че с обвиненията срещу него цели да съсипе бизнеса му с горива, наскоро беше един от  специалните гости на националното съвещание на държавното обвинение. С още двадесетина други, той изслуша на стол с бяло покривало изказванията на прокурори от всички точки на страната, видели в критиките към работата си и особено към главния прокурор заплаха за независимостта на съдебната власт.

Информацията можете да чуете и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Веселин Марешки

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за рекет и изнудване

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Веселин Марешки е осъден за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд. Присъдата подлежи на обжалване. На Марешки е..

обновено на 14.09.20 в 17:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи...

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата...

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност...

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и..

публикувано на 29.03.24 в 10:07