Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън спечели първото гласуване на спорния проектозакон за Брекзит

| обновено на 15.09.20 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес спорният проектозакон на британското правителство, който може да промени части от подписаното Споразумение за Брекзит, влиза за подробно разглеждане в парламентарните комисии след като късно снощи депутатите гласуваха в негова полза.

Със 340 гласа „за“ срещу 263 „ против“ или мнозинство от 77 гласа депутатите дадоха ход на така наречения Проектозакон за вътрешния пазар. Двама депутати от управляващата Консервативна партия гласуваха против, а 30 се въздържаха, на фона на очакван бунт в техните редици, тъй като мнозина смятат, че законодателният акт е в нарушение на международните норми. Очаква се този бунт да бъде по-ярко изразен при започващите днес детайлни обсъждания по комисии.

Депутатите ще търсят допълнителни гаранции от правителството, че няма да се отметне от поети задължения в международен документ. Цяла плеяда от бивши премиери и министри, правни съветници и партийни лидери критикуваха Борис Джонсън, че с този ход подронва престижа на Обединеното кралство като надежден играч на международната сцена.

Бившият лидер на лейбъристите Ед Милибанд заяви снощи в парламента, че никога не си е представял, че докато е жив зачитането на международните закони ще бъде предмет на спор в парламента. Борис Джонсън обаче спечели първата битка в Камарата на общините.

Тази сутрин в статия в. „Дейли телеграф“ бившият лидер на торите Уилям Хейг също предупреждава да не се нарушават международните закони, защото това ще бъде сериозна грешка във външната политика.

В обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозаконът е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Очаква се обаче бунтът да се засили след като от днес мярката влиза за разглеждане в парламентарните комисии, където ще бъде гледан под лупа. Политически наблюдатели твърдят, че някои депутати пазят силите си, когато настъпи времето за внасяне на поправки.

Дори и отново да бъде гласуван в Камарата на общините на трето четене проектозаконът вероятно няма да бъде одобрен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Само в случай че проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете, той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

На фона на настъпилото сравнително затишие около спорното законодателство днес с изпращането му по комисии, вестник „Гардиън“ съобщи, че правителството е подложено на силен натиск да обясни как е взело решението за законопроекта след като има информация, че се е допитало само до адвокати, които твърдо подкрепят Брекзит,  по въпроса дали се нарушава подписаното Споразумение за Брекзит.

Вестникът цитира Джесика Саймор, вицепрезидент на Съвета на адвокатите, които имат право да пледират във висши съдебни инстанции, която поставя под съмнение компетентността и пристрастността на тримата адвокати, с които се е посъветвала Суела Брейвърман – главният правен съветник на правителството. Както е известно, Даунинг стрийт твърди, че новият закон е в защита на териториалната цялост на Обединеното кралство, докато критиците казват, че той грубо нарушава международните закони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси.  Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46