Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МЗ обяви обществена поръчка за дейности по превенция и грижи за ХИВ

Снимка: Светла Милчева

След призиви на неправителствени организации, Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за дейности по превенция и грижи за ХИВ. Програмата преустанови дейността си през месец юни миналата година. За разлика от миналогодишната програма, новата поръчка не включва услуги за основните уязвими групи в четирите най-големи града в страната - Бургас, Варна, Пловдив и София.

"На този етап не виждаме решение, което е да е оперативно и скорошно. На практика в много от тези градове няма налични услуги за тези най-рискови групи - това са групите, сред които има и най-висок процент на разпространение на инфекцията, които и най-лесно предават тази инфекция в обществото", каза в предаването "Хоризонт до обед" Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че в предмета на обществена поръчка не са предвидени дейности по превенция и контрол сред рискови групи за превенция на ХИВ за областите Бургас, Варна, Пловдив и София, тъй като към момента на стартиране на процедурата за откриване на тази поръчка са налице действащи договори със същия предмет. В предмета на обществената поръчка са включени дейности по превенция и контрол в останалите областни градове. Според здравното министерство пропуски няма.

За лицата, живеещи с ХИВ,  в друга обществена поръчка са предвидени и дейности във всички области независимо от рисковата група, към която принадлежат чрез дейността водене на случай. Предвид необходимостта да не се прекъсва превенцията и контрола на ХИВ и сексуално предавани инфекции сред рисковите групи, здравното министерство е започнало вътрешна процедура за подготовка и обявяване на следваща обществена поръчка. Предвидените средства за дейността са в размер на 854 хиляди и 900 лева с ДДС и се предвижда в обхвата на обществената поръчка да бъдат включени рискови области, които досега са били с действащи договори.

Не може с един и същи закон за обществените поръчки да купуваме асфалт, лекарства и толкова сериозни консумативи, коментира Станимир Хасърджиев.

"Това, което се случва с ХИВ е показателно за ситуацията и за цялата тръжна бъркотия в министерството, която непрестанно се случва и отново призоваваме в парламента депутатите да помислят по какъв начин да регулират и регламентират други форми на финансиране на тези дейности", апелира Хасърджиев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При  сблъсъци в района на джамията Ал-Акса израелската полиция използва гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати срещу палестинците. Събщава се за много ранени и от двете страни.  Напрежението ескалира заради планирано еврейско националистическо шествие в града в навечерието на мюсюлманския..

обновено на 11.05.21 в 00:01

В Бяла черква отбелязаха 145 години от Априлското въстание

В град Бяла черква тази вечер тържествено бяха отбелязани 145 години от Априлското въстание. В честванията се включи президентът Румен Радев. Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат по пътя на борбата за правото си  да живеят в своя свободна държава, каза в приветствието си на тържествения митинг-заря в..

публикувано на 10.05.21 в 23:10

Прокарват горски пътища в землищата на три населени места от община Тунджа

В землищата на три населени места от община Тунджа ще бъдат прокарани горски пътища, за да се подпомогне навлизането на противопожарна техника при възникване на пожари. Проектът е на стойност 1 200 000  лева и се финансира от фонд "Земеделие".   Обхванати ще бъдат близо 20 км горски пътища в землищата на селата  Голям манастир, Меден кладенец..

публикувано на 10.05.21 в 22:44

Радев: Европейският стълб на сигурност да е съобразен с развитието на НАТО

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка..

публикувано на 10.05.21 в 22:35
Директорът на ОДМВР - Силистра старши комисар Юлиян Караславов /л/, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев и зам-окръжният прокурор и говорител на Прокуратурата - Ивелин Чафаланов /д/.

Искат постоянен арест за 19-годишен от силистренско село за убийство на 51-годишна

Постоянна мярка задържане под стража иска Окръжната прокуратура в Силистра за 19 годишен мъж от силистренското село Скала за грабеж и убийство на 51-годишна жена от същото село. Исканата мярка за постоянно задържане е заради опасност обвиняемия да се укрие, да извърши друго престъпление или да напусне пределите на страната...

публикувано на 10.05.21 в 22:12

1124 собственици на малки частни гори са поискали да ги продадат на държавата

1124  собственици на малки частни гори  са поискали да ги продадат на държавата - съобщават от Министерството на земеделието. Държавните  горски предприятия  разполагат с 2 млн. лв  бюджет за изкупуването на имотите . Предстои двумесечен срок за преглед на документите и офертите, след което сделките ще бъдат финализирани.  Частните гори у нас..

публикувано на 10.05.21 в 22:07

Община Бобов дол предоставя на държавата 11 язовира и водоеми по Разметаница

Община Бобов дол предоставя 11 язовира и водоеми по Разметаница безвъзмездно на дър Язовирите, които трябва да станат държавни, са в селата Шатрово, Мламолово, Големо село, Голем върбовник. Най-голям е този при Големо село, на площ от около 80 декара, с 46 декара водна площ е язовирът при Шатрово, 24 декара - този при Голем върбовник. Общината..

публикувано на 10.05.21 в 21:59