Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Нищо не научихме от кризата през 2009 г.

Малко пари бяха дадени на пострадалите от кризата и много пари отидоха при хора, които нямат нищо общо с кризата

Николай Василев (на преден план)
Снимка: БГНЕС

„Нищо не научихме като хора, като нация и като бизнеси от кризата през 2009 година. Хората имаха златно десетилетие. Последните години ръстът на доходите е много стръмен. И ако през тези най-добри години нито един от нас не се е сетил, че трябва да спести и за повече от 1 седмица напред… Държави, бизнеси и граждани се разделят на две големи групи – едните винаги спестяват, а другите никога не спестяват и това няма нищо общо с това колко богати са теВъпросът е манталитетен, а не цифров. На някои хора и десет пъти да им се увеличат заплатите в следващите 10 години, те пак ще излязат на червено и няма да издържат и един месец криза. Това е урок, който ние не научихме като общество и който и сега не го научи, и при следващата криза след 10 години пак няма да е готов. Трябва да се научим да спестяваме.“ Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

В коментара си по новината, че страната ни поема нов външен дълг за два и половина милиарда евро Василев посочи, че като финансова операция е "добра стъпка, добро решение".

"България за първи път емитира 30-годишни книжа, както и 10-годишни. Лихвените проценти са ниски, доста прилични. Емисията е голям успех.“

Николай Василев отбеляза, че ако България разумно е изтеглила дълг, не бива да го харчи „за ненужни неща, за глупости“ и „с лека ръка“.

В края на всяка бюджетна година и в края на всеки мандат обаче всяко правителство има естествената склонност да харчи повече. Въпросът е за какво й трябват повече пари на държавата в момента, при положение, че има добър фискален резерв и бюджетен излишък до края на август, подчерта Николай Василев пред БНР.

„Няма никаква обективна причина за нещо конкретно да бъдат похарчени. Те ще бъдат похарчени за каквото политиците решат да си ги изхарчат в края на мандата. /…/Кой каквото поиска от това правителство, обикновено досега го е получавал. Това е много лошо, защото животът показва колко лесно, за нула време се харчат трудно спестени пари с милиарди.“

Много малко пари бяха дадени на хората, които са пострадали от кризата и много пари бяха дадени на хора, които нямат нищо общо с кризата, коментира още Николай Василев.

„Ние сме по-малко зле от другите. В България има криза, но тя се свежда до по-малка от другите рецесия, малък ръст на безработицата, не драматичен, и дори сме една от малкото държави с продължаващ ръст на доходите за тази година. Заплатите растат и пенсиите растат тази година.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35