Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виви Василева пренася своя "Пеещ ритъм" в Пловдив и в София

Виви Василева и Лукас Кампара Джинис трябваше да пристигнат от Германия, за да открият пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" през месец май. Заради пандемията от Covid-19 обаче още през март концертните зали потънаха в тишина и за музикантите и организаторите на фестивали бяха нужни много търпение и силна воля.

Желанието да продължат напред надделя и поне засега у нас повечето фестивали се реорганизираха, а младото екзотично дуо, съчетаващо вибрафон и други ударни инструменти с класическа китара, ще поднесе своята увлекателна програма в рамките на два от тях - на 18 септември в "Дни на музиката в Балабановата къща" и на следващата вечер – в "Софийски музикални седмици".

Сега Виви Василева, която само преди броени дни взе участие със свои колеги перкусионисти в 100-тното издание на Залцбургския музикален фестивал, пристига у нас с партньора си от Бразилия Лукас Кампара Джинис, за да представят премиерно съвсем нова Соната за вибрафон и китара, написана от чилиеца Хавиер Контрерас. Самият Лукас е написал пиесата "Зелената река" и така постепенно двамата музиканти ще се постараят да мотивират композитори от целия свят да пишат специално за тяхната нестандартна формация.

Същевременно Виви и Лукас не искат да загърбват барока и класиката, затова изработват свои аранжименти на клавирни творби, част от които също са включили в концертите си – Италиански концерт от Бах и Соната от Моцарт.

Какво още можем да очакваме от срещата с дуото – чуйте в интервюто с Виви Василева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дни на музиката в Балабановата къща – есенни срещи със звезди и открития

На 16 юни 2020 г. откриването на пролетните Дни на музиката в Балабановата къща в Пловдив даде началото на своеобразно завръщане на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина заради коронавируса. С прекрасни спомени за всички тези..

публикувано на 17.09.20 в 12:13

Виви Василева ни поднася своя "Пеещ ритъм"

Дебютният албум на младата перкусионистка Виви Висилева е озаглавен „Пеещ ритъм“. Тя е българка, почти на 25 години, родена е и израснала в Германия, където се развива много успешно като изпълнителка. Вече има композиции, написани специално за нея...

публикувано на 09.08.19 в 09:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за..

публикувано на 12.04.24 в 19:38