Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможно ли е да се въведе максимална работна заплата в България

Снимка: БГНЕС

Когато се заговори за заплати традиционно излизат на дневен ред споровете между синдикати, работодатели и правителството за размера на минималната заплата. Покрай антиправителствените протести и убеждението на синдикалистите, че една от причините за тях е чувството за социална несправедливост и неравенствата се роди нова идея - дали не е дошло времето за обсъждане на обществено приемлива максимална заплата.

Идеята, че в България идва времето за дебати по темата за обществено приемлива максимална работна заплата, дойде от президента на КНСБ Пламен Димитров на наскоро проведен синдикален форум по проблемите на сектор „Енергетика“. Формалният повод беше анализ, който сочи, че разликата в заплащането между различните специалисти в този сектор е пет пъти при средно осем пъти за цялата страна. България е първенец в Европейския съюз по подоходно неравенство с широко разтворена ножица между доходите на най-богатите и най-бедните слоеве на населението.

"В България неравенствата са най-тежки в целия Европейски съюз - 8 пъти между най-ниските доходи и най-високите доходи, при това най-високите декларирани и няма как това да не са адресира в икономически, социален, синдикален и всякакъв друг проблем, става обществено политически проблем".

Потърсени за коментар, представители на работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската стопанска камара, отказаха с аргумента, че в пазарната икономика възнагражденията се определят според пазара. И че не случайно има така наречените „ловци на глави“. Специално в АИКБ споделят тезата, че нито минимална, нито максимална работна заплата са полезни.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика е силно скептичен относно идеята за таван на заплатите и постави въпроса за обхвата на подобна мярка:

"Според мен това е една силно популистка теза, която не мисля, че някога ще бъде много сериозно обсъждана, било то в контекста на социалния диалог, в правенето на политики на доходите в парламента и в правителството". 

Според Николов максимални възнаграждения в частни фирми биха имали деструктивен ефект, обаче има резон да се мисли в посока на слагане на таван на възнаграждения в държавни структури.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русана Бърдарска: Бъдещето ще е по-лошо от настоящето

Русана Бърдарска е автор на книгата "Опитът" и преводач в Европейската комисия. В едно поздравление за 24 май, вдиеобръщение към българите емигранти, Бърдарска каза, че езикът е нашата родина. "Това е онази съкровена родна стряха, иначе клиширана - родината в сърцата ни, това е нашата родина, езикът е нашата родина, която ние трябва..

публикувано на 30.10.20 в 13:28

Поредният атентат във Франция показва крах на френската система да интегрира голям брой хора

„ Изключително тежък е контекстът на този пореден терористичен акт във Франция , в Ница вчера“, коментира в „Преди всички“ Стефан   Манов пряко от Тулуза  - Франция за страната, която се намира между терора, коронавируса и мюсюлманския бойкот. „ В рамките на един месец във Франция се отбелязаха три терористични акта . Започна се с опита за..

публикувано на 30.10.20 в 10:37

Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължителен период от време заради противоепидемичните мерки. Това предупреди пред БНР Миглена Генчева, която е собственик на такава школа. „Март месец, когато ни затвориха за няколко месеца, има колеги, които фалираха,..

публикувано на 30.10.20 в 10:21

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса . Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било..

публикувано на 30.10.20 в 08:28
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22