Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Вапцаров, Изправи се.БГ: Станахме окупатори по неволя

| обновено на 20.09.20 в 11:51
Снимка: БГНЕС

„С ръка на сърцето казвам, че станахме окупатори по неволя. Чухме призива на управляващите, че търсят диалог с протестиращите и подготвихме декларация за тях с исканията на протестиращите. Нямаме претенцията, че представляваме всички протестиращи. Просто искахме диалог с управляващите“.

Това каза пред БНР адвокат Никола Вапцаров от гражданската платформа Изправи се.БГ, един от изведените от силите за сигурност от сградата на парламента, след като часове наред отказваха да напуснат приемната на новата сграда на Народното събрание.

Той поясни, че е участвал в протестната акция в качеството си на подкрепящ майките от „Системата ни убива“:

„Социалната ни система не е устроена, че да подкрепя най-слабите... Липсата на чуваемост, липсата на диалог и наглото отношение подтикна майките от „Системата ни убива“ да започнат протестите срещу цялото правителство“.

В предаването „Неделя 150“ адвокат Вапцаров допълни:

Искаме оставката на цялото правителство... Управляващите трябва да разберат едно, че със сила могат да запазят властта си до определен момент. Ще дойде моментът, в който тази власт ще им бъде изтръгната от ръцете“.

Интервюто с Никола Вапцаров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли светкавичното развитие на Al да бъде регулирано със законови средства?

Може ли светкавичното развитие на изкуствения интелект да бъде регулирано със законови средства, така че да се предотвратят огромните рискове от технологията? Този въпрос съпътства притесненията от повишеното разпространение на генерирана от алгоритми невярна информация и още по-сериозните притеснения, че и зкуственият интелект може да се..

публикувано на 30.03.24 в 10:55

"Искам бебе" отбелязва 17-ия си рожден ден с театрални постановки и благотворителен базар в Бургас

В Бургас с две театрални постановки и благотворителен базар фондация "Искам бебе" ще отпразнува своя 17-ти рожден ден. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати семейства с репродуктивни проблеми. С театралното представление за деца „Костенурката Нурка“ и моноспектакъла по документалните разкази на Екатерина Томова "Забравена от небето",..

публикувано на 30.03.24 в 10:53

Кирил Петков: Наши политически лица в служебния кабинет – в никакъв случай

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че формацията му няма да участва със свои политически или експертни лица в служебния кабинет на Димитър Главчев.  По думите му от ПП ще следят с особено внимание дейността на министрите на вътрешните работи и на електронното управление. "Президентът избра ярко политическо лице на..

публикувано на 30.03.24 в 10:47
Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен

Отбелязват 97 години от рождението на Иван Радоев в Плевен

В Плевен отбелязват 97 години от рождението на Иван Радоев тази вечер. На сцената на Драматично-кукления театър, който носи името на големия български поет и драматург, зрителите ще видят поетичния пърформанс "Един бял лист". Спектакълът е създаден по идея на внука на поета - Калоян Радоев, и на режисьора Йордан Славейков. В театрално-поетично..

публикувано на 30.03.24 в 10:27

Проф. Петер Нойман: Рискът от терористично нападение в Европа значително се е увеличил

Терористичната атака в Подмосковието е най-смъртоносната в Русия от двайсетина години. Кремъл обяви за виновни Украйна и нейните помагачи на Запад, въпреки че редица служби и експерти по тероризъм възприемат съобщението на "Ислямска държава", с което групировката пое отговорността за покушението, за автентично.  А покушението напомня на трагедията в..

публикувано на 30.03.24 в 10:18

"Гората.бг" подарява 55 000 дръвчета на желаещи от София и региона

Общо 55 хиляди дръвчета за засаждане ще подарят днес от инициативата "Гората.бг" на желаещи от София и региона. Раздаването на дръвчета ще започне в 10:30 часа при Националния дворец на културата. Сред видовете дръвчета, които ще раздават организаторите, има кайсии, круши, череши, бадеми, орехи, медоносни липи, норвежки кленове, явори и ясени,..

публикувано на 30.03.24 в 10:10

Стартира Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница

Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница и свързания с нея празник Св. Дух е отворен за кандидатстване . Темата отново е посветена на рождения ден на християнската църква, който се отбелязва 50 дни след Възкресение Христово.  Над 10 години вече Св. Синод отправя тази духовна покана към деца с художествени таланти да представят..

публикувано на 30.03.24 в 10:05