Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Стига се до нов механизъм за върховенство на закона, защото досегашните са неефективни

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Докладът за общия механизъм за върховенството на закона и основните права няма да бъде оповестен днес, по всяка вероятност датата ще бъде 30 септември. Днес се чака друг важен документ – предложението на Европейската комисия за промяна на Дъблинското споразумение, касаещо новата миграционна политика на съюза.
Това обясни пред "Хоризонт" евродепутатът от групата „Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

Ситуацията е коренно променена след урока на Орбан и Унгария. Стигна се до идеята да има механизъм, който да обедини съществуващите разпокъсано инструменти за мониторинг и контрол, които са доказали своята неефективност, поясни Кючюк.

„Годишният доклад за наблюдение на ситуацията ще бъде за всяка една страна, той ще отчита положителните и негативните тенденции. Заедно с това той ще бъде една червена лампа, която ще дава възможност на всички останали държави да видят проблемите в една или друга страна. По този начин Европейският съюз отива, малко или много, към един по-различен начин на вземане на решения и той е разбираем, защото се видя, че единодушието като начин на вземане на решение не дава възможност за стъпка напред – всяка една държава може да блокира едно или друго решение. Няма още зрялост да се отиде към квалифицирано мнозинство. Затова този колегиум, който ще оценява отделните държави или ще има „око“ върху тях, ми се струва, че е най-рационалният подход“, коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Европейската комисия иска да работи повече с националните държави и това да се случва след консултация със Съвета, Европейският парламент иска да наблегне повече на т.нар. експертен панел, да извлича повече информация от неправителствените организации, отбеляза Илхан Кючюк.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2000 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент, като той е получил най-много номинации и за..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в колата , обвинени и набедени в подкуп и осъдени от тази организирана престъпна група, която сега..

публикувано на 23.04.24 в 09:56