Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-обстановката в Европа и света

В седем европейски страни, сред които и България, се наблюдава притеснителна тенденция на висока смъртност от новия коронавирус, заявиха от Европейския център по контрол и превенция на заболяванията. В Германия вече двама министри са под карантина, а Израел затегна още повече мерките срещу болестта.

В Испания, Румъния, България, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта има висока смъртност и голям процент хоспитализирани болни и то сред най-уязвимата група на възрастните хора, отчита европейската агенция по контрол на болестите. В останалите страни-членки също се наблюдава повишена заболеваемост, но сред по-младите, които рядко прекарват заболяването тежко.

Германският външен министър Хайко Маас се изолира вчера, след като негов телохранител даде положителен тест за коронавирус. А днес под карантина беше поставен и министърът на икономиката Петер Алтмайер, след среща в Берлин, на която е присъствал заразен служител. 

След 15 октомври пристигащите в Германия от рискови региони с голям брой заразени с коронавируса трябва да се регистрират онлайн, съобщава ДПА.

Обявяването на карантина остава в компетенцията на властите в отделните германски провинции, допълва агенцията. Федералното министерство на вътрешните работи ще разработи стратегия за тестване на пристигащите в страната.

Правителството на Израел затяга карантинните мерки.  Властите затварят синагогите, като изключение ще бъде направено само за предстоящия празник Йом Кипур, а демонстрациите на открито ще са ограничени до 20 души. Според критиците на премиера Бенямин Нетаняху целта е да се отслабят ежеседмичните протести срещу мерките.

За първи път от началото на пандемията в Париж се отменят плановите операции. Причината е недостигът на болнични легла в интензивните отделения, се казва в съобщение на сдружението на обществените клиники във френската столица. Лекуваните в реанимация заразени с коронавирус в Париж са 132-ма, двойно повече в сравнение с началото на месеца. До края на седмицата се очаква този брой да достигне 200.

Канада е на прага на втора вълна от ковид-19, предупреди премиерът Джъстин Трюдо, но обеща правителството му да разкрие до 1 млн. нови работни места и да удвои помощите и инвестициите за излизане от икономическата криза, причинена от пандемията.

А носителят на рекорда на Гинес за най-пълен човек в света - мексиканецът  Хуан Педро Франко успя да пребори коронавируса. През 2017 Франко поставя рекорда с тегло от близо 600 килограма, но успява да отслабне с почти 400 и когато се разболява от ковид-19 теглото му е 208 кг. Заради диабет, високо кръвно и хронична обструктивна белодробна болест битката му с инфекцията не е била никак лесна, но все пак 36-годишният мъж успява да победи заболяването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР, и постъпила жалба от доскорошния й ръководител Даниела Късовска. "Против" гласуваха председателят на СЕМ Соня..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Росен Желязков

Росен Желязков влезе на "Дондуков" 2 за среща с президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. Очаквайте подробности! 

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред потушаването на огъня, екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" открили тялото на..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06