Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японска рецепта срещу стрес: атака от зомбита и влизане в ковчег

Компания организира хорър събития за справяне с Covid-напрежението

Снимка: Kenta Iwana
Да те стреснат здравата, за да се успокоиш. Да, има такова нещо. Прави се в Япония, а негов създател е Кента Ивана от компанията за хорър представления „Коуагарасетаи”, в превод „Отрядът на страха”. В опит да спаси бизнеса си във времена на пандемия Кента става изобретателен до ужасна степен...

Как ви звучи drive-in призрачна къща, в която влизаш с кола в гаража и започват да те атакуват зомбита и други страхотии? От компанията казват, че има дълъг списък от чакащи да се запишат за изживяването. Цената с ваша кола е 8000 йени или 75 щатски долара. Ако си нямате автомобил или не искате с ваш, ще ви осигурят такъв за още 9000 йени или 85 долара към сметката.

Влез за малко в ковчега, за да се успокоиш

Вниманието ни беше привлечено от още едно хорър изживяване, което предлагат от „Коуагарасетаи”. То е насочено към хората, които мислят, че пандемията от коронавирус е страшна, като целта е да се... поразведрят като лежат в ковчези. Цената: 800 йени или 7 долара и 60 цента.

„Изотопия” си говори със създателя на страхотиите Кента Ивана. Той ни обясни какво представлява странното изживяване и как въобще стресирането на хора им помага да се отпуснат?

„Гостите са в ковчези. Говорим за много тесни пространства. Повечето хора не харесват такива. Не им харесва да се чувстват натясно. Стряскаме ги като ползваме различни механизми. Докосваме ги тайно и без директен контакт. Например използваме дълга изкуствена ръка, за да ги доближим и да ги докоснем с нея. Ако отворим ковчега, между нас и човека вътре има пластмасова преграда. Така че можем да ги плашим без да има реален физически контакт. Въздухът, които дишаме ние, не се смесва с този в ковчега. Също така сериозно раздрусваме ковчезите”, разказва Кента.

А сериозно раздрусани от страх ли са японците заради коронавируса?

Според Кента не. В страната на изгряващото слънце броят на починалите от Covid-19 не е голям. Затова повечето хора не се страхуват от него, но пък са сериозно притеснени за репутацията си. „Ако си без маска на лицето, тогава някой може да реши, че това не е добре, че е проява на грубост или лоши маниери и че си невъзпитан. Не че хората се страхуват толкова от инфекцията сама по себе си, колкото се притесняват да не бъдат невъзпитани”, обяснява Кента.

Да бъдем възпитани и да видим къде е удоволствието да си уплашен, сред зомбита и в кръв, пък дори да е изкуствена?

Човешките същества искат да бъдат стряскани, стресирани, но този стрес трябва да бъде фалшив, изкуствен. Мисля, че е част от човешката природа. Например в древните времена хората са изживявали много стресови ситуации. Днес повечето хора не се изправят пред подобни моменти, не изпитват страх. А преди са се страхували наистина. Може би се крие в идеята да си припомним това – че в човешката природа съществува и нуждата от страх.” 

Когато шоуто приключи, клиентите казват, че им е било страшно, но и вълнуващо. В този ужасон доброволно се потапяли повече жени, отколкото мъже. Японският продуцент смята, че жените имат по-развито въображение и ако видят нещо страшно, ще си го представят по-добре. 

И като говорим за жени... Запознайте се с Хадуна Сузуки – една от най-добрите актриси в екипа, по думите на Кента, който ѝ превежда на японски. Хадуна играе призрак, при това много амбициозен.


„Много се старае да развълнува гостите, прави всичко възможно да ги въодушеви. Единственото нещо, за което актьорите мислят, е как да уплашат хората. И всъщност тя не чувства нищо друго отвъд това”, казва Кента.

Пуснахме не духа от бутилката, а призрака от ковчега, обаче още не сме пуснали водата... „Ще има обладана от духове тоалетна. Ще затваряме гостите там и ще ги караме да седят на чинията. Няма да могат да мърдат от там. И така призракът идва. Нямат право да излизат, докато шоуто не свърши. То ще продължава около 5 минути. Призраците ще бъдат облечени в костюми като тези на Мики Маус или на друг герой, за да не се заразят или да разпространят Covid-19. Костюмът е така пригоден, че да не излиза въздух навън", представя Кента най-новата си идея, която ще види бял свят през октомври. 

Не е нужно да излизате навън, за да чуете цялата японска страхотия в звуковия файл. Само си завийте краката.

Снимки: Kenta Iwana

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15