Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подемът на онлайн търговията продължава

Расте броят на картовите разплащания

Снимка: Pixabay

Продължава подемът на онлайн търговията, отбелязан след началото на пандемията от коронавируса. За следващите месеци се прогнозира още по-категоричен ръст.

Същевременно потребителската кошница се свива, но се разнообразяват методите за разплащане.

Все повече предприемачи се насочват към електроните продажби и все повече търговци се преориентират от физическите към електроните магазини.

Според проведено проучване повече от 40% от клиентите са започнали да пазаруват онлайн след началото на пандемията, а 16% са категорични, че ще продължават да го правят и след това.

„Пазарувам електронно – много по-удобно ми е. Абсолютно всичко, дори напоследък вече и козметика.“

„Много рядко. Правя го за дрехи и в повечето случаи не ми стават.“

„Детски стоки. Доста съм зает и така практикувам. Смятам, че това е бъдещето.“

„Дрехи, обувки, неща за децата, неща за дома – почти всичко пазарувам от интернет“, отбелязват анкетирани от "Хоризонт".

Онлайн търговията у нас все още се развива и не е показала целия си потенциал, смятат експертите. Това се дължи и на стереотипите на българите, твърди анализаторът Сава Ахмаков.

„Ние сме свикнали да пазаруваме конвенционално – да отидем във физическия обект, да видим стоката, да я пипнем, да поговорим с търговеца…“

Сава Ахмаков отбелязва, че много от потребителите си набелязват стоката онлайн, а след това предприемат физически покупката й.

Расте доверието към покупките в интернет, отчитат още пазарни тенденции анализаторите. За това според тях свидетелства все по-големият брой на електронните картови разплащания в сравнение с наложения платеж. От 80% преди пандемията, разплащанията в брой при получаване на стоката са паднали до около 50 на сто по време на извънредната обстановка, сочат данните.

„Предпочитам наложен платеж, особено ако има преглед и тест.“

„Не желая да споделям данни за личните си сметки в интернет.“

„Картово предпочитам. Пазарувам от международни сайтове, нямам проблем.“

Светлозар Димитров е представител на фирмите за доставки. Пояснява, че в някои държави практиката на контакт с куриера вече е сведена до мининум и пратките даже се оставят близо до входа. Димитров уверява, че компаниите доставчици са взели сериозни мерки по отношение на обезпаразитяването – както на превозните средства, така и относно хигиенните материали на работещите в складовите пространства.

След първоначалното свиване на пазара, куриерските компании увеличават продажбите си почти на 100%, коментира Димитров. „Имаше магазини, които реално в рамките на 10 дена удвоиха среднодневните си продажби.“

Интернет магазините, които продават хранителни добавки, уелнес продукти и семейни игри са се радвали на засилен интерес, допълва Светлозар Димитров. „Всичко, което може да се ползва вкъщи, така че да разнообразява живота добре – всичко това се търсеше доста.“  

Търговци в България все по-често излизат и на европейските пазари, подчертава Светослав Тодоров - мениджър на софтуерна компания, която работи в сферата на онлайн търговията.

Имали сме случаи с търговци, които са постигали 100% ръст просто от един нов пазар в друга държава“, посочва той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

В България животновъдството се унищожава, а млякото намалява . Българският фермер не може да задоволи собственото си село. Нямаме производство. Това заяви пред БНР фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско. "Има търсене. В България мляко няма. Проблемът е, че няма и да има скоро . Животновъдството се унищожава и там..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17