Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Добавката от 50 лв. е социално подпомагане, няма общо с пенсионната система

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

"Добавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а няма нищо общо с пенсионната система". Това каза пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. Той обясни, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек

"Т.нар. швейцарско правило го има в закона и всяка година на 1-ви юли ще има корекция на пенсиите, която е съобразно инфлацията и общия осигурителен доход от предходната година", уточни експертът.

В предаването "Нещо повече" Иван Нейков коментира, че много коректно хората задават въпроса кога ще бъде минимизирана нарастващата разлика между старите и новите пенсии.

"Трябва да се обмисля въпросът за механизъм за затваряне на ножицата между старите и новите пенсии. Това създава усещане за несправедливост у хората. Трябва политическа воля, за да се стигне до добрите решения".

По думите на Нейков всяка държава има собствена осигурителна система, а няма европейска пенсия. 

Той подчерта, че в държава, където заплатите са по-високи, логично е и пенсиите да са по-високи: 

"Истината не е в пенсионната система, а в цената на труда. Държавата има един единствен инструмент, с който може да влияе на доходите на хората - това е минималната работна заплата. Докато сме така - само с минималната работна заплата да влияем - няма да сменим модела на формиране на доходите на хората".

Той беше категоричен, че при такава политика на заплати няма как да се стигне до друго качество на живот на пенсионерите.

"В момента е по-неизгодно парите да се държат в банки, отколкото в пенсионните фондове", посочи бившият социален министър.

Интервюто на Людмила Железова с Иван Нейков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КНСБ: Увеличение на всички пенсии догодина, а не добавка от 50 лв.

За увеличение на всички пенсии от началото на следващата година настояват от КНСБ. Водят се  разговори с управляващите най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най високо увеличение. Синдиката е против и догодина да продължи..

обновено на 01.10.20 в 16:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29