Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Калина Йорданова: 1/3 от българите биха решавали сами психично-здравните си проблеми

Снимка: Pixabay

Все още е висок процентът на хората, които вярват, че е добре психично болните да не бъдат в общността, а изолирани, въдворявани някъде. Това каза в предаването „Преди всички" д-р Калина Йорданова от екипа на Платформата за психично здраве „КОЖА“. Та се позовава на съвместно изследване с „Галъп“, открояващо основни маркери в нагласите на българите към психичното здраве.

Изследването отразява по-скоро нагласи, отколкото реалната ситуация. Затова и стереотипите, навиците и културалният натиск са много по-силно отразени, отколкото личната ситуация на всеки респондент. Засяга се чувствителна тема, затова и въпросите са зададени условно, поясни Йорданова. „Рамката на изследването предполага много от стереотипите да бъдат водещи пред психическите преживявания на запитаните лица.“

На пръв прочит прави впечатление, че само 21% биха се обърнали към приятел, за сметка на доста високия процент запитани, които биха потърсили специалист, ако имат психичен проблем, което е притеснително, ако го преведем на езика на соматичната болест, например бъбречна криза, обясни д-р Калина Йорданова.

„Едва ли 21% ще попитат приятел, 7% ще се опитат да се справят сами, а 6% няма да знаят какво да правят. Това ме кара да мисля, че около една трета от българите все още се опитват да решават въпроса за психичното си здраве, без да адресират специалисти и също така тези, които се обръщат към специалист, чакат много време.“

Д-р Йорданова сподели примери от практиката си за хора, които от години страдат от панически атаки или депресивни състояния, но им отнема много време да ги разпознаят като такива, а след това да се осмелят да говорят за това пред друг.

Калина Йорданова отбеляза още ролята на информираността дали става дума за феномен на съвремието ни или за конкретен проблем на отделния човек, който се нуждае от внимание и професионален съвет. „Тоест колко от нас могат да разпознаят едно състояние като личностова характеристика, като временно състояние или наистина това е сериозен проблем.“

Като проблем респондентите в изследването открояват предимно заболявания с ярка клинична картина или такива, които от дълго време циркулират в общественото пространство с етикети, посочи специалистът. „Например човек в остър психотичен епизод като че ли ще бъде много бързо разпознат като човек с психична болест, но такъв, който е просто оттеглен, който е тъжен, няма да събуди същата тревога у другите.“

Шизофренията и депресията веднага се назовават като психични болести, но тревожността или обсесивно-компулсивното разстройство будят съмнения дали трябва да се консултират със специалист или не, което е белег, че хората трудно се ориентират, отчита още д-р Йорданова.  

От изследването става ясно, че когато става дума за психичното здраве на децата, жените са по-запознати от мъжете, допълни Калина Йорданова.

При зависимостите единствената, която категорично се разпознава като проблем, е наркотичната. При зависимостите от алкохол и хазарт доста висок процент от анкетираните смятат, че те са въпрос на слаба воля и ще отминат от само себе си.

Има известно отместване на представите за посещението при психиатър и психоаналитик, за обръщането към специалист, смята д-р Йорданова. Това е валидно най-вече за хората в големите населени места с по-висок образователен ценз, които имат повече информация и могат да разпознават състоянието си по-добре.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Двама трансплантирани българи ще участват на Световното първенство по плуване

Двама българи се подготвят да заминат на другия край на света и да плуват със специална мисия. Георги Пеев и Огнян Ганчев са мъжете, осмелили се да участват на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, без никаква подкрепа от страна на държавата, и се огромната помощ на близки и приятели. Очакват да се..

публикувано на 01.04.23 в 14:49

Адам Шинар: Израел и в момента не е здрава демокрация

"Съсредоточаването на цялата власт – законодателна, изпълнителна и съдебна – в ръцете само на един човек или дори само на няколко души, независимо дали това става по наследство или с избори, е самата дефиниция на тиранията." Цитатът е от Джеймс Медисън – един от бащите на Съединените щати и на конституцията им, президент в началото на XIX век...

публикувано на 01.04.23 в 11:40
„Военна зона“, „Влизането строго забранено“, „Снимането забранено“. Това са само част от надписите пред огромните военни обекти на румънска земя, които започват буквално от границата с България, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС. Първото сериозно военноморско присъствие се забелязва на само няколко километра от ГКПП Дуранкулак-Вама веке.

Щефан Майстер: В Черноморския регион ще бъде договорена бъдещата архитектура на сигурност в Европа

Укрепването на гражданското общество е една от целите, които си поставя Европейският съюз в партньорството с източните си съседи - шестте постсъветски републики - Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Продължителните регионални конфликти в Молдова и Южен Кавказ обаче изискват по-активен ангажимент на ЕС, ако съюзът иска да привлече..

публикувано на 01.04.23 в 10:24

Скрининг на хронични белодробни заболявания пред университетската болница „Св. Иван Рилски“

Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от понеделник университетската болница „Св. Иван Рилски“ в столицата. На спирката на градския транспорт пред лечебното заведение до сряда сутрин от 8 до 11 часа в специално разпъната шатра, брандирана с логото на болницата , студенти по медицина и лекари ще тестват всеки..

публикувано на 01.04.23 в 08:00

Чуждестранните туристи се завръщат в София

" Хората много често помнят силно емоциите . Няма да запомнят цялата историческа информация, но ще запомнят, че са се забавлявали", казва екскурзоводът Славян Кановски. По думите му, когато някой турист се влюби в София, той препоръчва града и на други свои познати.  Повече по темата чуйте в звуковия файл.

публикувано на 31.03.23 в 11:51

ЦИК ще обяви междинна избирателна активност два пъти в изборния ден

На два пъти в изборния ден в неделя ще се отчита междинна избирателна активност. Това ще става към часовете 11.00 и 16.00, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). На страницата на Комисията данните ще бъдат публикувани съответно до 12 и до 17 часа. Окончателната информация за броят на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на..

публикувано на 31.03.23 в 09:49

"Хората трябва да размърдат лостовете, за да има нещо положително в парламента." Как изглежда от Одрин вотът в неделя?

На парламентарните избори в неделя сънародниците ни в район Източна Тракия в Турция ще могат да гласуват в 29 секции . Машините за вота и изборните книжа вече са в Генералното ни консулство в Одрин. Предстои транспортирането им до секциите. Вчера пристигнаха и командированите от държавата 29 служители. Как протича организацията за вота и..

публикувано на 31.03.23 в 08:33