Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър призова ЕС за общ подход към Русия

Хайко Маас, министър на фъншните работи на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз се нуждае от общ подход, когато става дума за отношенията с Русия, но никога не трябва да спира диалога с нея, заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс".

ЕС трябва да си служи с много ясен език, когато си има работа с Русия при случаи като този с отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, но никога не бива да забравя, че Русия е необходима за уреждането на глобални кризи, каза Маас в Братислава, където участва в международната конференция ГЛОБСЕК.

Германският външен министър призова за твърдост към Русия, но да не се спира диалогът с нея. "Нуждаем се от Русия, за да уредим конфликтите в Сирия, Либия и Украйна", аргументира се той.

Маас каза, че отравянето на Навални налага международна реакция. Случаят не бива да бъде разглеждан като руско-германски конфликт, подчерта той, когато бе попитан защо предложените санкции срещу Русия не засягат проекта за газопровод "Северен поток 2".

Също в Братислава, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан изтъкна, че налагането от ЕС на санкции срещу Русия е жизненоважно, за да покаже съюзът, че е силен.

Воденето на диалог с Русия не е равнозначно на това да й правим услуга, даде да се разбере Льо Дриан. Той обясни, че "това не означава да се откажем от нашата амбиция да построим един мирен континент. Точно обратното, това означава да защитаваме нашата амбиция, като проявим твърдост."

Вчера германският и френският външен министър предложиха ЕС да наложи санкции срещу Русия, визиращи конкретни хора, заради отравянето на Навални. Русия отрича да е замесена в каквото и да било покушение срещу критика на Кремъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11