Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сиди за резолюцията на ЕП: Опозицията я тълкува по един начин, управляващите - по друг

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

"Хубава работа, ама българска. Успяхме да го докараме дотук, толкова да е поляризирано обществото и то най-вече в социалните мрежи, където има една особена анонимност, че в крайна сметка не можем да чуем аргументите на другата страна, а не искаме и смятаме, че след като другата страна не е на нашата позиция, значи категорично е враг. До такава степен на разделение да стигане обществото е нещо, което е тотално грешно,  и това е поредната част от битката между президентството и правителството". Това каза за предаването "Нещо повече" Александър Сиди, депутат от ВМРО, "Обединени патриоти".

Във връзка с обсъждането на резолюция за България в Европейския парламент, Александър Сиди коментира:

"През последните години либералната пропаганда не позволява, не разрешава каквото и да било различно мнение от това, което те проповядват - повече права за ЛГБТ общностите, повече права за ромските малцинства, ромските общности в Европейския съюз. Вървим по една плоскост на по-скоро явна сегрегация, отделяне на една група, която да има повече права от всички други и това е абсурдното. В крайна сметка нашето общество е консервативно и аз твърдо вярвам, че брюкселските еврочиновници трябва да разберат спецификите на всяка държава, защото Европа не е обща държава с една обща правна рамка, Европейският съюз е едно прекрасно място, което е съчетание от многообразие на всички държави в Европейския съюз, и така трябва да остане, затова говорим за Европа на отечествата", подчерта депутатът.

"Тази резолюция нищо друго няма да донесе, освен опозицията да я тълкува по един начин, а управляващите - по друг, защото тя няма задължителен характер, това не е добре за нашата държава", изтъкна Александър Сиди и добави:

"В крайна сметка резолюцията е един документ, който дава някакви насоки какво трябва да прави всяко българско правителство, нищо повече, няма задължителен характер".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер, ще докаже, колко е недомислена редакцията на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация, след това се скараха с него и направиха конституционни поправки, за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията. Това мнение изрази..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39