Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни мерки срещу Covid-19 в испанската област Новара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на регионалното правителство на Навара Мария Чивите призова жителите на испанската автономна област да си останат в къщи през почивните дни в опит да спре скоростното развитие на коронавируса. В Навара в момента се наблюдава най-бързо покачване на случаите на Covid-19 в Испания, която пък от своя страна е най-пострадала от болестта в целия Европейски съюз с над 861 хиляди заразени.

Ресторантите, хотелите, кината, театрите, библиотеките и детските паркове вече ще работят с капацитет от 30 % заетост, в 22 часа всички заведения трябва да затворят, а на едно място не могат да се събират повече от 6 души. Това са част от мерките, които бяха обявени от местните власти в неделя в опит да се спре бързото разпространение на Covid-19 в Навара. До тях се стигна след като само за няколко дни бяха регистрирани 675 случая на 100 хиляди жители, най-резкият скок в цяла Испания. Мерките ще влязат в сила във вторник за 14 дни, след което ако има подобрение на ситуацията някой ще отпаднат, а ако се влоши, може да се стигне и до затварянето на градове по подобие на Мадрид.

Междувременно заради националния празник на Испания, който е в понеделник, 12-ти октомври и е неработен, секретарят по здравеопзването в правителството на Навара Карлос Артундо призова хората да ограничат общуването си в рамките на семейството, за да не натоварват здравната система. Навара регистрира 17.9 % положителни случая от всички направени в областта PCR тестове.

Сходна е ситуацията и в Каталуния, където само за денонощие бяха регистрирани 2 360 нови случая на Covid-19 и 13 починали при население колкото България. Това накара местните власти да помолят гражданите да се самоограничат в контактите си и да поискат дистанционно обучение за някои специалности в университетите, както и за определени професии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в Национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е недопускане в дневния ред на точка за вот на недоверие към служебния кабинет. По думите на Костадинов..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19