Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролното потребление ще се върне към предкризисните си нива едва към 2023 г.

МАЕ: Растеж при търсенето на петрол, но очакван спад с 8% за цялата година

Глобалните вредни емисии ще достигнат десетгодишно дъно през 2020 г.

Снимка: БТА

Епохата на растеж в световното потребление на петрол се насочва към края си и ще завърши в периода до 2030 година. Това посочва Международната агенция за енергията (МАЕ) в годишния си доклад за перспективите пред световния енергиен пазар, предаде ТАСС.

"Епохата на растеж в световното търсене на петрол ще достигне края си през следващите 10 години, но формата на възстановяване на икономиката е ключов фактор на неопределеност", се посочва в доклада.

Дори при най-благоприятния сценарий за петролния пазар обаче (от общо четири, разработени в доклада) търсенето ще достигне плато до 2030 година. Ако борбата с коронавируса се проточи, то световното потребление на петрол повече няма да превиши 100 млн. барела петрол дневно.


Отчасти влияние върху тенденцията оказва и поведението на потребителите, отбелязва МАЕ.

Колкото повече продължават карантинните мерки, толкова по-силно се променя поведението на потребителите. Дистанционната работа например вече е нещо обичайно, както и навикът да се избягват полетите, посочват експертите на агенцията. Други промени в потребителските навици обаче подкрепят търсенето на петрол. Сред тях е страхът от обществения транспорт, нарасналите предпочитания към джиповете и отлагането на смяната на старите автомобили.

Основният сценарий на МАЕ предвижда, че пандемията от коронавирус ще бъде овладяна през 2021 година. При този случай търсенето на петрол ще нарасне с 5 млн. барела дневно, но ще достигне предкризисното равнище едва през 2023 година.

Въпреки това пикът в търсенето на черно злато вече е преминат в развитите страни, където потреблението е под максимума от 2005 година. До 2030 г. например търсенето в страните от ЕС ще бъде с 5 млн. барела дневно под нивото от 2019 година. Този спад все пак ще бъде изцяло компенсиран от нарастване на потреблението в развиващите се страни с 9 млн. барела дневно до 2030 година.

Ако борбата с коронавируса се проточи, то потреблението на петрол ще се върне на предкризисното равнище чак през 2027 година.

При най-радикалния сценарий, който предвижда глобална цел за нулеви въглеродни емисии към 2050 година, търсенето на петрол ще се свие от 98 млн. барела дневно през 2019 г. до 65 млн. барела дневно през 2030 година.

Според МАЕ цената на петрола през идните 20 години ще остане над 50 долара за барел, като при основния сценарий може да скочи до 71 долара за барел до 2025 година, до 76 долара през 2030 г. и до 85 долара през 2040 година.

Пандемията от коронавируса ще намали през тази година емисиите на въглерод в световен мащаб до нивата от преди десетилетие, но нарастващото дългосрочно търсене на изкопаеми горива в развиващите се страни означава, че светът е на път да пропусне повратните климатични цели, заяви във вторник Международната енергийна агенция.

В своя годишен доклад за дългосрочното бъдеще на енергийната индустрия МАЕ посочи, че забраните и ограниченията за пътуване, целящи смекчаване разпространението на коронавируса, са допринесли за най-големият спад с около 8% в световното търсене на енергия от Втората световна война насам.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните.  Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители...

публикувано на 23.04.24 в 18:32

Здравният министър: Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева.  314  са  случаите  на  коклюш  у нас от началото на годината, като н ай-много заболели - 214..

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк. Започнаха встъпителните изявления по наказателното дело срещу Тръмп Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и Джабалия. Съобщава се за поразена джамия в Бейт Лахия. Пострадали са и хора, очакващи хуманитарни..

публикувано на 23.04.24 в 17:59