Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима

Ваксината срещу Covid-19 е начин светът да излезе от паузата, в която изпадна, смята журналистът

Мария Спирова
Снимка: БНР

На избори в България мирише от юли насам, а догодина вече ще вони до степен да са ни насълзени очите, каза в предаването „Хоризонт до обед" журналистът Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания.

Протестите днес са протести не само на поколението, което се чувства измамено от 2013-а, но и на поколението, за което 2013-а беше още някакво парти, защото те бяха деца.“

В България и Великобритания наблюдаваме два отчаяни популистки режима, при които липсва управленска компетентност, но за сметка на това цялата инвестиция на ресурси се излива в управление през пропаганда, смята журналистът.

През обещания, които от кота нула са неизпълними и биват шприцовани отгоре с още обещания, които от кота нула са неизпълними. Това са хора, които нямат никакъв проблем да дадат заден ход за нещо, в което са се клели в предишните седмици. До пълно побъркване на публиката. До невъзможност на публиката въобще да ги държи под контрол. Идеята е обществото да бъде зашеметено и да се оттегли в личното си пространство и да ги остави да управляват по телевизора“, коментира Мария Спирова. По думите й, в България това се случва през джипка, а във Великобритания по по-префинен начин. 

Мария Спирова е доброволец, участник в изпитания на ваксината на Университета в Оксфорд срещу Covid-19.

„Една личност не може да се свежда до понятието антиваксър. Аз напълно уважавам скептицизма на хората към фармацевтичната индустрия. Не искам да се обръщам към хора, които проявяват този скептицизъм, с идеята, че по принцип са сбъркали. Не, по принцип не са сбъркали, но реалността, в която се намираме, е една и съща“, коментира журналистът.

За мен ваксината е най-вече начин да се преодолее тази пауза, в която светът изпадна през тази година и от която не може да излезе. Защото хората, които са уязвими, могат да бъдат защитени. В крайна сметка не е нужно всички да си поставим тази ваксина“, заяви Спирова пред БНР. Ваксината би помогнала и на тези, които смятат че нямат нужда от помощ, да живеят свободен живот, допълни журналистът.

Ние сме в етап, в който ваксината все още се тества за безвредност и ефективност едновременно, уточни Мария Спирова.

В хода на следващите месеци учените очакват да установят дали при доброволците, срещнали се с вируса, ваксината „помага на организма повече, отколкото една нормална здрава имунна система би си помогнала сама“.

При клиничните изпитания потоците се разделят на две – на едната група се поставя ваксина срещу менингит (в случая плацебо), а на другата – реална ваксина срещу Covid-19.

„Това е тънкостта на изследването. Идеята е доброволните участници да не знаят коя ваксина им е поставена, за да не могат неволно, знаейки какво се случва, да сътрудничат на лаборантите и на учените, като им дават обратна връзка, която те биха искали да чуят. На практика ние трябва да не знаем, това знание да не предопределя поведението ни.“

Самото изпитване трае десет месеца, а двете получени дози ваксина са били разделени от едномесечен интервал. Спирова ще научи едва през 2021 г. коя от двете ваксини са й поставили.

„Когато се мащабира едно такова изпитване, когато хиляди хора получат ваксина, обикновено някой от тях получава реакция, която не е желана. Това е част от естеството на работата с медикаменти. В този смисъл не съм била изненадана, че се стигна до спиране на проучването“, изтъкна Мария Спирова.

По време на клиничните изпитвания от доброволците се очаква да спазват строг режим, докладват, взема им се кръв.

„Ние получаваме цяла „библиотека“ от PCR тестове, която държим вкъщи, всеки петък си ги поставяме сами и ги изпращаме с бърза услуга до определена лаборатория. Всеки понеделник получавам sms с резултат“, разказа още Мария Спирова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52