Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на заразените с коронавирус по света

Броят на заразените с коронавирус отбелязва скок в целия свят. По данни на американския университет Джонс Хопкинс броят на потвърдените случаи надхвърля 38 милиона души, над един милион са починали. В Европа редица държави затягат мерките.

От днес в Нидерландия е в сила частична карантина. Носенето на маска е задължително на обществени закрити пространства. Спешните отделения в някои болници в Амстердам, Ротердам и Хага спряха за кратко приема на пациенти поради струпване на болни и недостиг на медици.

Чехия, където коронавирусът се разпространява най-бързо в Европа, през следващите три седмици затворени остават ресторанти, барове и кафенета. Забранява се събирането на повече от шест души на едно място.

В Италия се забраняват училищните екскурзии и частните партита.

За две седмици да затворят баровете и ресторантите в североизточната част на Каталуня, призова регионалното правителство в Барселона. В Испания отново расте броят на заразените. Те вече са 900 хиляди.

От петък в Северна Ирландия ще бъде наложена пълна карантина. Строгите мерки ще останат в сила за четири  седмици, като в две от тях ще бъдат затворени  и училищата. Подобна мярка е сериозно обсъждана и в Уелс.

Русия съобщи за нов антирекорд - само за денонощие новите случаи са се увеличили с близо 14 хиляди. Въпреки това не се планира карантина в цялата страна.

Много държави съобщават за притеснителен ръст на хоспитализираните пациенти.

Париж очаква до края на идната седмица да бъдат заети 90 процента от интензивните легла. По-късно днес президентът Еманюел Макрон се очаква да обяви нови ограничения, като в градовете горещи точки вероятно ще бъде въведен вечерен час.

По-строги ограничителни, но най-вече общовалидни мерки се очакват и в Германия, където канцлерът Ангела Меркел събра за първи път от юни в Берлин министър-председателите на 16-те провинции. Канцлерът настоява за задължително носене на маски и на открити обществени места и въвеждането на вечерен час в градовете горещи точки. От 8-ми ноември влиза в сила и задължителна карантина за пристигащи от рискови зони в чужбина, обяви немското правителство.

Над 5000 новозаразени за денонощие има в Германия, най-много от април насам. Въпреки това институтът „Роберт Кох“ смята, че при спазване на противоепидемичните мерки може да се избегне неконтролируем ръст на инфекциите.

В подкрепа на това директорът на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомери заяви: "Трябва ясно да кажем на хората, носете маски, спазвайте дистанция и добра лична хигиена - само така и само заедно ще се преборим с вируса".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52