Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Шампион

Снимка:

Да се говори за напълно забравен български композитор е сложна задача. Поводът да си припомним за Димитър Шампион е 125-годишнината от неговото рождение на 10 октомври 1895 г. През първата половина на ХХ век са били популярни детските му оперети, особено “Малкият музикант“, която се смята за едно от най-добрите постижения в този жанр у нас. Поставяни са в нашите театри негови музикално-сценични творби, популярни са били неговите танцови пиеси. Единственото, което днес припомня неговото присъствие в нашата музика, е много популярната песен „Драгиева чешма“, която дълго време е смятана за народна песен, а не се знае, че е авторска - на Димитър Шампион.

Роден е в Сливен, в учителско семейство. От малък се учи да свири на мандолина, а първите му композиционни опити са мазурката „Майско утро“ и полката „Виолетки“. В гимназията учи музикални инструменти и оркестрация при местния учител Каломати, който има голям принос за музикалното обучение на българските ученици, и хармония при известния композитор Мишо Тодоров. Димитър Шампион бързо става популярен на музикалните вечеринки в родния си град със своите композиции, на които сам акомпанира на китара. Започва да свири и на цигулка, чете много класическа литература. След завършване на гимназиалното образование участва в Балканската война, учи в школата за запасни офицери, даже през 1916 г. е командир на взвод в 29-и ямболски пехотен полк по време на войната. Изучава за известно време теория на музиката в Скопие, след това заминава за София, където учи при Добри Христов.

На  21 януари 1923 г. е премиерата на първата оперета на Димитър Шампион - „Иманяри“, която получава много ласкава оценка от критиката. Следват още няколко детски оперети: „Малката царкиня“, изпълнена за първи път на сцената на Народния театър от ученички от сиропиталището „Цар Борис Търновски“; “Щастливото  сираче“, “Змей“. През 1930 г. предоставя пет симфонични творби на Гвардейския оркестър - три са одобрени и изпратени в Италия, за да бъдат изпълнени в Асизи на сватбата на цар Борис и царица Йоана. В следващите години композира героична оперета „Хайдути“ по разказа на Йовков “Шибил“, изпълнена от оперетен състав при културния дом в Сливен под диригентството на Никола Веков. Композира и операта „Майстори“ по пиесата на Рачо Стоянов. Две негови оперети, обработени от Макс Раймонд - „В клетката на изобретателя“ и „Любов край Нил“ през 30-те години се играят във френски и италиански морски курорти.

Други негови композиции са оперите „Светозар“, “Скъперникът“ по Молиер с либрето на Асен Разцветников, още детски оперети, композицията „Хан Аспарух", прослушана и одобрена в Лайпциг (вероятно и изпълнена), увертюрите „Той не умира“, “Балканът пее хайдушка песен“, много шлагери и танцови пиеси.

За съжаление, никакви ноти не са останали от цялото това голямо творчество на Димитър Шампион - всичко изгаря по време на бомбардировките през 1944 г. в София. Същата година той се завръща в родния си град и отдава силите си за създаването на Сливенската работническа опера. От неговите музикално-сценични творби най-дълъг живот има детската оперета “Малкият музикант“ - тя е играна над 600 пъти, като е представена и в 116 селища на страната.

Съвсем случайно е открито, че именно Шампион е автор на популярната песен „Драгиева чешма“ - когато семейство предава в архива на музея в Сливен нахвърляните върху салфетка ноти, които той композира след като прочита текста на песента. Изключително скромен, работлив, той не шуми около себе си, не привлича вниманието с успехите си. Цял живот няма средства да си купи пиано и всичко композира на китарата си. 

Димитър Шампион умира на 4 октомври 1966 г.

Разказът за живота и творчеството на Димитър Шампион можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29