Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След лечение на рак на гърдата шансът за естествено зачеване намалява с около 40%

Д-р Теодора Тихомирова: Шанс за двойките е замразяване на яйцеклетки

Клиника по репродуктивно здраве
Снимка: https://www.nadezhda.bg

В месеца за борба с рака на гърдата лекарите от столичната болница "Надежда" започнаха информационна кампания под мотото "Запази надеждата".

Целта на инициативата е да насочи общественото внимание върху превенцията, диагностиката и лечението на рака на гърдата и възможностите за съхраняване на репродуктивните способности на жените, които се сблъскват с тази диагноза.

Около 4 000 българки годишно се сблъскват с диагнозата "рак на гърдата". Шокът е първата реакция, после идва страхът. Много от пациентките все още не са станали майки.

„Аз си отрих сама бучката, следих я два-три месеца, после направих консултация с двама-трима хирурзи и се оказа злокачествено“, разказа в „Преди всички“ Ани от София. Ракът влиза в живота й, когато тя е на 34 години с планове за сватба и бебе.

Само след седмица Ани вече е оперирана, а лекуващият ѝ лекар препоръчва химио- и лъчетерапия:

„Препоръчаха ми замразяване на яйцеклетки. Защото не сме сигурни, че всичко след лечението ще наред с репродуктивните ми способности“.

Клиника по репродуктивно здраве

„Изследвания показват, че след лечение на карцином на млечната жлеза шансът за естествено зачеване на жените намалява с около 40 на стоАко към това се прибави и стресът от болестта рискът за репродуктивни проблеми става сериозен“, предупреди в „Преди всички“ д-р Теодора Тихомирова, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивно здраве.

„Оптималното време за съхраняване на яйцеклетките е преди началото на терапията при злокачествено заболяване“,  посочи в „Преди всички“ онкологът д-р Борис Кръстев:

„Карцином на гърдата преди 35-годишна и 40-годишна възраст е рядкост – по-малко от 5% от всички случаи“.

Важно условие е да се знае и точният стадий на развитие на заболяването поясни още д-р Кръстев:

„Прави се пет скенер за целта“.

„Онколози и специалисти по репродуктивна медицина трябва да работят в синхрон, а най-използваната процедура за запазване шанса за майчинство на жените с рак на гърдата са замразените яйцеклетки“ , посочи още д-р Тихомирова.

„Започва се лечение с препарати“.

Яйцеклетките могат да се съхраняват практически за неограничен период от време. Препоръчителният срок е 5 години, но има данни за родени деца от яйцеклетки, съхранявани в замразен вид 14 години.

"Освен яйцеклетки, могат да се замразят и ембриони. Това е по преценка на самата жена“.

Макар и рядко е възможно пациентка да получи диагноза карцином на млечната жлеза по време на своята бременност. Тогава лекарите преценяват как да действат, а възможностите са три - прекъсване на бременността, изваждане на плода по-рано от термина на раждане, когато жената е в напреднала бременност или започване на лечение.

За съхранение на яйцеклетки жените до 35-годишна възраст с диагноза карцином на млечната жлеза могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за асистирана репродукция.

https://www.nadezhda.bg

Опитите за зачеване могат да започнат около 2 години след края на терапията.

Мъжът до Ани ѝ направил предложение за брак в болницата след края на последната ѝ лъчетерапия. Сега семейството вече е на крачка от сбъдването на своята мечта за бебе, а Ани съветва жените с нейната съдба да не губят надежда:

„Нека жените да бъдат малко по-отговорни към себе си и да не спират да вярват, да не се отчайват, защото ги сочели с пръст…“

Важно е онколозите да предупреждават жените с рак на гърдата за риска за проблемно забременяване, смята д-р Теодора Тихомирова:

„Тук е ролята на онколога да обясни на жената, че това заболяване е лечимо.“

В рамките на кампанията през октомври и ноември в болница "Надежда" ще бъдат направени 200 безплатни ехомамографски прегледа и 100 безплатни прегледа за оценка на яйчников резерв. Записването е с попълване на формуляр в zapazi.me в секция Заяви час.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Метеорити, показани от Георги Пенев пред

Може ли да се посадят растения в прах от метеорити

"Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах . Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим..

публикувано на 23.01.21 в 11:38

„Хоризонт“ - отговорност и сбъдната мечта

За повечето от работещите в „Хоризонт“ това не е просто работа независимо дали са зад микрофона в студиото, на звукорежисьорския пулт, или си в кореспондентския пункт в страната. „Хоризонт“ е отговорност, призвание, предизвикателство, мисия, да работим за хората и обществото. „Хоризонт“ просто е сбъдната мечта и дори любов. За любовта..

публикувано на 22.01.21 в 16:34
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17