Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балъков: Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол

Красимир Балъков
Снимка: БГНЕС



"Трябва да сме много големи мазохисти, за да можем 16-20 години да считаме, че треньорите изцяло са виновни за това, което се случва в българския национален отбор. Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение", заяви бившият селекционер на националния отбор Красимир Балъков в отговор на въпрос относно слабите резултати на "лъвовете" в последните мачове.

Балъков бе освободен от националния отбор след загубата от Англия в София с 0:6 миналия октомври, но наследникът му Георги Дерменджиев не успя да подобри представянето на тима и той загуби важния полуфинален плейоф за участие на Евро 2021 срещу Унгария с 1:3. "Жалкото е, че на мача с Унгария не можахме да си реализираме шансовете, аз очаквах по-голям съперник, повече игрово надмощие на унгарците, но това не се получи. Имахме и лош късмет и не можахме да си реализираме шансовете. При всички положения българският национален отбор е лицето на българския футбол. За 16-17 години са минали много треньори с тоя национален отбор, кой по-добре, кой по-зле. Резултати - почти никакви. Докато българинът и изобщо хората, които се занимават с футбол, не разберат, че е дошло време за тотална промяна във всяко едно отношение и докато това не се случи, говоря глобално за бъдещето, не говоря за сега, и се даде време на екип и хора, които могат да направят тия промени, а не да ги оценяваме за 1, 2, 3, 4 или 5 мача, защото трябва да сме много големи мазохисти, за да можем 16-20 години да считаме, че треньорите изцяло са виновни за това, което се случва в българския национален отбор".

"Трябва да се направи абсолютен рестарт на българския футбол, с концепция, с начин, с ново мислене, с търпение. Всичко друго трябва да се остави на заден план. Аз именно за това бях взет за треньор на националния отбор, по стечение на обстоятелствата не съм вече там, но трябваше да минат още 10 мача, за да се разбере и да се види, че тези неща трябва да се случат. Няма как да не се случат. Въвеждане на нови правила в развитието на детско-юношеските школи на българския футбол и даване на шанс на младите български футболисти, които все пак имат някакъв талант, да помиришат Първа лига и да се опитат да се изградят като силни футболисти", коментира Балъков.

Той разкри, че при заставането си на поста национален селекционер е представил 10-годишен план за развитието на българския футбол, който е бил одобрен от Изпълкома на Българския футболен съюз. "Коментираше се концепция за българския футбол, не се коментираше само за класиране на националния отбор, и много други неща, които в един такъв момент след мача с Англия отидоха на кино, без изобщо някой да му обърне внимание. Аз сега съм тук, утре ще е някой друг. Защо пак, след като ще стане някой друг и му дадат 4-5 години, човекът да работи и да направи това, което трябва да се направи. Аз затова бях взет от г-н Михайлов, да направя тази концепция. Тази концепция бе представена пред Изпълкома, който одобри 10-годишен бизнес план за развитие на българския футбол. Не го знам къде е този план сега, нямам представа", обясни Балъков.

На въпрос относно предстоящите избори за ново ръководство на БФС, Балъков отговори, че за момента не вижда личност или концепция, която да подкрепи. "Да сте видели някаква платформа на концепция? Човек трябва да подкрепи не само човека, който се кандидатира, а трябва да подкрепи и идеите му, вижданията му за бъдещето на българския футбол. Докато не прочета такова нещо, няма да подкрепя никого. Трябва да подкрепя този, на когото вижданията за футбола пасват с моите виждания. Аз като човек, който съм дал нещо за българския футбол, мога да подкрепя само такъв вид платформа, но засега няма", каза мениджърът на ЦСКА 1948. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ФК Крумовград

Крумовград победи Славия, влезе в първата шестица

Отборът на Крумовград победи Славия с 2:0 в среща от последния 30-ти кръг от редовния седон в Първа футболна лига. Головете за домакините на стадион "Никола Щерев - Старика" паднаха през първата част.  Серкан Юсеин откри резултата в 36-та минута, а в 42-та Патрик Луан увеличи на 2:0. Успехът изпрати Крумовград сред най-добрите шест в елитната ни..

публикувано на 19.04.24 в 21:57

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

България с пълни отбори на ЕП по спортна гимнастика в Римини

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. "Подготовката си минава добре, работих по нови неща, тренирах много. Световната купа беше..

публикувано на 19.04.24 в 12:20
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38