Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Ако спрем Северна Македония към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Снимка: БГНЕС

Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“. Това коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията:

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

В предаването „Събота 150“ Минков допълни:

Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на комисията, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“.

Интервюто с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Външните министри на България и на Северна Македония Екатерина Захариева и Буяр Османи. Според проф. Брунбауер не е работа на държавата да казва как да се чете историята.

Проф. Брунбауер: По темата „Македония“ българите правят от мухата слон

„Реакцията е разбираема, защото през последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от..

публикувано на 17.10.20 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22