Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените с Covid-19 в светен мащаб надхвърлиха 40 милиона

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус надхвърли 40 милиона души, сочат данните на агенция Ройтерс. Нова мощна вълна на вируса се регистрира в северното полукълбо с настъпването на есенно-зимния сезон, отбелязва агенцията.

Данните на Ройтерс показват, че темпът на пандемията продължава да се увеличава. Само в рамките на последните 32 дни глобалните случаи на коронавирус се увеличиха с 10 милиона до общо 40 милиона в сравнение с 38 дни, които бяха необходими за тяхното повишаване от 20 на 30 милиона, 44 дни - от 10 до 20 милиона и цели трите месеца, за да достигнат 10 милиона след първите случаи, докладвани от китайския град Ухан в началото на януари.

Бяха наблюдавани и рекордни дневни увеличения на новите инфекции в края на миналата седмица, като случаите на коронавирус в световен план надвишиха за пръв път от началото на пандемията 400 000 за едно денонощие.

През последната седмица имаше средно около 347 000 случая всеки ден в сравнение с 292 000 през първата седмица на октомври, показват още данните на Ройтерс.

САЩ, Индия и Бразилия остават най-силно засегнатите страни в света. Случаите на Covid-19 в Северна, Централна и Южна Америка представляват около 47,27% или почти половината от глобалните случаи.

В Европа пък новите случаи нарастват с над 150 000 на ден, тъй като много страни, включително Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Полша, Украйна, Кипър и Чехия, отчитат рекордно ежедневно увеличение на броя на коронавирусните инфекции.

Понастоящем Европа представлява над 17% от глобалните случаи на Covid-19 и близо 22% от смъртните случаи в световен мащаб.

От началото на пандемията над 1,1 милиона души са починали заради коронавирус, като глобалната смъртност се движи около 2,8% от общите случаи на заразени.

Официален представител на Световната здравна организация заяви, че броят на загиналите от Covid-19 в световен мащаб може да се удвои до 2 милиона, преди да бъде широко приложена успешна ваксина и може да бъде дори по-висока без съгласувани действия за ограничаване на пандемията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27