Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

Снимка: Иванка Петрова

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси.

Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност“, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер.

Ромската общност в страната ще наброява около 1 милион души през 2050 година, сочат данни на Фондация "Фридрих Еберт", която изготви анализ за предизвикателствата пред интеграцията на етническото малцинство у нас.

Според данните след няколко десетилетия ромската група ще представлява около 24 процента от българското общество. Този значителен процент налага необходимостта от полагането на значими усилия за образоването на този етнос и неговото социално приобщаване.

Интеграцията на ромската общност в България е възможна. Налице е политическа воля и финансови средства. Този процес не трябва да се възприема като форма на благотворителност. Време е да сложим край на разделението.“ Това посочи още д-р Хелене Кортлендер.

Според Кортлендер на дневен ред стои въпросът за разработването на конкретни политики и препоръки за успешното включване на малцинствената група в обществената сфера.

„Негативният образ на ромската общност се гради върху множеството клишета, които изкривяват обществената представа и водят до прилагането на погрешни политики“ каза в „12+3“ доц.Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”: 

Навсякъде ромите се представят под един общ знаменател и затова няма никакви резултати. А те са изключително интересен и специфичен народ, който винаги запазва корените си".

„Тъй като липсата или ниската степен на завършено образование предопределя мястото на индивида в социалната стълбица, затова и образователната интеграция на ромите е ключова за тяхното внедряване в българското общество“, това коментира доц. д-р Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертите изтъкват още и необходимостта от подготвени хора, които добре познават потребностите на общността

У нас ромската общност наброява около 780 хиляди души. Като пример за успешната ромска интеграция доц. Георги Бърдаров дава за пример град Стралджа край Ямбол. Местната власт финансира проект на стойност 10 хиляди лева, с който стимулира желанието на децата от ромската махала да посещават основното училище "Св. Св. Кирил и Методий": 

Но 100% от учениците бяха обхванати в извънкласни занимания от 1 до 7 клас и те винаги са идвали в тези часове, с помощта на медиатори, които следят те да са в час. За една година се постигна 40% по-висока посещаемост в училището", разказа още доц.Бърдаров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16