Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2021 с дефицит от 3,9%

| обновено на 21.10.20 в 17:43
2
Снимка: БГНЕС

Дефицит от 3,9 % от Брутния вътрешен продукт и възможност за теглене на нов дълг до 4,5 милиарда лева догодина. Това са основните параметри на финансовата рамка за догодина, чийто проект бе публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по доходите, образованието, политиката в областта на здравеопазването, социалната политика, пенсионната политика и политиката в областта на отбраната.

С проектобюджета за 2021 година се прави и трета актуализация на тазгодишния. 

Третата актуализация на тазгодишния бюджет е очаквана предвид множеството харчове през годината, както и сериозният дефицит за догодина. Част от политиките, заложени за 2021 година, вече бяха оповестени. Най-голямото перо в консолидираната фискална програма са социалните разходи, които надхвърлят 18 милиарда лева.

650 лева ще е минималната работна заплата догодина и тя ще се запази през следващите три години. Общо в бюджетната сфера ръстът на възнагражденията догодина ще бъде 10 %, но на заетите на първа линия - ще бъде 30 на сто. До март пенсионерите ще получават по 50 лева добавка, а актуализацията на пенсиите в средата на годината ще бъде с пет процента. Заложено е увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, както и максимална пенсия от 1 440 лева при запазване на максималния осигурителен праг от 3000 лева. Повече пари има за образование и здравеопазване, а средствата за отбрана надхвърлят 2 милиарда лева.

Редица мерки са предвидени за подпомагане на бизнеса, пише в мотивите на проектобюджета за догодина, в които се съдържа и средносрочната прогноза за развитието на икономиката ни.

До 2023 година страната ни бавно ще топи натрупаните дефицити през периода на възстановяване от кризата, породена от пандемията от Covid-19. Въпреки това и през 2023 година хазната ще е на минус.

По отношение на дълговата политика - първият прочит на проектозакона показва, че освен теглене на външен дълг според глобалната програма, се подчертават възможностите за облигации на вътрешния пазар, обратно изкупуване на облигации и други операции с вече съществуващи задължения.

В края на 2021 година максималният дълг на страната ни трябва да бъде 31.9 милиарда лева. Фискалният резерв трябва да бъде минимум 4.5 милиарда лева.

Финансовото министерство представи и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2021-2023 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40