Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Снимка: БГНЕС

Може ли нещо да е по-минимално от минималното? Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“.

Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за осигурителен стаж и възраст, която е по-малка от минималната и не става дума за социална или инвалидна пенсия.  В момента тя получава 239 лева за 25 години трудов стаж.

„Влязох в годините за пенсиониране. Имам си стаж като медицинска сестра. Това си е пенсия, нормална, за стаж“, разказа жената пред „Хоризонт“. Тя не може да си обясни как е възможно това, след като се обявява, че минималната пенсия е 250 лева.

Когато обявиха, че пенсията ще стане 250 лева, минималната, аз получавах 220. За мен това означаваше, че всички пенсии ще станат 250. Сега, след като пледират, че догодина 300 лева ще стане минималната пенсия, аз мога ли да очаквам, че моята ще стане 300 лева“, пита възрастната жена, която се чувства унизена и ядосана. „Искам да задам въпроса как е възможно минималната пенсия в момента да е под нивото на бедността (линията на бедност – бел. ред.)в България?

Има повече от една минимални пенсии, поясняват от Националния осигурителен институт.

250 лева е базовата пенсия при пълен стаж и достигната възраст, върху която се изчисляват пенсиите при недостигащ осигурителен стаж, те логично могат да са по-ниски от 250 лева.

Малко над 65 хиляди души попадат в категорията лица, които получават трудови или нетрудови пенсии под 250 лева, става ясно от думите на Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в Националният осигурителен институт.

„Това са пенсии, които се отпускат при малко по-висока възраст на лицата, но при по-нисък изискуем минимален осигурителен стаж –15 години действителен осигурителен стаж.“

Размерът на тези пенсии се определя като 85% от масовия, основен минимален размер на пенсиите. „Това означава, че за втората половина на 2020 година той е около 212 лева. При повишаване на основния минимален размер на този вид пенсии ще достигне 255 от 1 януари.“

Снимка: БГНЕС

НОИ изплаща и пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност, гражданско-инвалидните, военно-инвалидните пенсии.

„При тях не можем да говорим за минимален размер. Те се изплащат във фиксиран размер, който се определя като процент от социалната пенсия за старост. Размерът на социалната пенсия за старост влиза в сила обикновено около 1 юли, едновременно с ежегодното осъвременяване на пенсиите“, уточни Язаджиева.

НОИ е обвиняван във всички възможни земни грехове. НОИ не може да бъде обвиняван само в едно – в неточност или неточно изпълнение на закона“, коментира финансистът Любомир Христов, който е бил съветник на изпълнителния директор на Световната банка и главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. Според Христов има законодателно обусловени и заложени неясноти. 

Любомир Христов  Снимка: БГНЕС

Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда, твърди още Любомир Христов. Той смята, че над 2 милиона души, ако не прехвърлят осигуряването си само в НОИ, ще получават две пенсии, които са по-малко от една. „Тоест те ще загубят живи, реални пари, на които имат право.“

„В Кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“.

Любомир Христов оспорва формулировката „допълнително задължително пенсионно осигуряване“.

„Не е задължително. От 2015 година всеки може да се откаже от осигуряване в пенсионен фонд. Задължително за мен е да спра на червен светофар на пътя и няма ляво, няма дясно. Не мога да избера да не спра. А тук можете да изберете да не се осигурявате“, коментира финансистът пред БНР. 

Осигуряването в пенсионни фондове и в държавното обществено осигуряване в НОИ са алтернативи и то изключващи се, подчерта Любомир Христов. „Тоест вие една четвърт от вашата осигурителна вноска можете да я внесете или в ДОО, или в пенсионен фонд, но не и на двете места едновременно.“

Въпросът е може ли пенсията от УПФ да компенсира намалената държавна пенсия за човек, който се е осигурявал в УПФ - 40 години за мъжете, 37 години за жените, обобщи Христов. 

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54