Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 300 служители на МВР в Кърджали излязоха на протест

| обновено на 23.10.20 в 15:40
Снимка: Мехмед Реджеб

Около 300 служители от шест структури в МВР излязоха на мълчалив протест пред сградата на Областната дирекция на полицията в Кърджали. Те са обидени от липсата на заплащане за положен труд по време на пандемия от Covid-19.
Служителите са изключени от списъка на ведомствата, които ще получат 30 на сто увеличение на заплатите за работата им на първа линия.
Работим непризнат труд, неглижирани, натикани в ъгъла и утре пак ще сме на първа линия… Ние ще си вършим нашата работа, но управляващите трябва да се замислят дали трябва да е така“. Това са част от гласовете на служителите от МВР.

Днес те отново казаха на управляващите, че работата им е също толкова важна, колкото и на останалите, включени в списъка за 30-процентно увеличение на заплатите.

В момента средната заплата на полицай в системата е 980 лева, каза Марин Христозов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР в Кърджали. Според него колегите му продължават да търпят най-тежките последствия от кризата, а няма материален стимул.

„Планираме мирни протестни действия. В момента протестът е мълчалив. Ако не ни чуе Министерският съвет, продължаваме с национален протест на 8-и ноември“.

Илиян Радулов е от граничния полицейски участък в Златоград. С колегите си е пропътувал десетки километри до Кърджали, за да се чуе и техният глас: 

„Не сме съгласни с разпределението на увеличението на заплатите във връзка с коронавируса. Обидени сме, защото ни зачеркнаха от този списък. Аз съм получил 0 средства. Попитахме, отговор няма. Няма пари за всички“.

Заради липсата на адекватно заплащане е имало случаи полицаи да напускат системата и да търсят по-добри финансови възможности. Марин Христозов:

„Колеги напуснаха и отидоха да карат тирове в чужбина“.

В момента няма такъв процес, казват МВР служителите. Дори и сега, когато са оставени под чертата. Този въпрос не стои пред Данчо Димов – пожарникар от Хасково. Той е заместник-председател на местната синдикална структура и днес също дойде да подкрепи колегите.

Всички колеги сме обидени. Бяхме на първа линия“.

Обезпокоително е, че до момента няма решение на ситуацията, казват протестиращите. Но очакват изход чрез преговори, които засега изглежда липсват. И са готови на нови протести.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

От 1 юли медицинските направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален рамков..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Деси Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21