Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отечествен радиопреглед с Божан Петров

Снимка: БГНЕС

Спокойствие, само запазете спокойствие, скъпи сънародници. Какво сега? Отново ли имаме съмнения за това дали обичната ни власт и нашият върховен управител, генерал-лейтенант премиерът доктор Борисов, вършат всичко единствено за доброто и в интерес на всички нас, клетите обитатели на отечеството. Засрамете се. Престанете, милички, веднъж завинаги с този ретрограден скептицизъм. Задайте си например въпроса възможно ли е държава, която реагира мигновено и задейства целия си апарат, за да спасява от гибел мъничко кученце с изразителен поглед, да остави всички нас на произвола на съдбата и ковида, и да не ни спаси. Ами не може. Ако нещо случайно се обърка винаги можем да помолим господин Жан-Клод Ван Дам да се застъпи за нас, както направи за малката Рая, и всичко ще бъде наред. Ако да речем ви татразят в безпомощно състояние между няколко болници, защото няма места или чакате 5 часа с 39,5 на опашка за PCR тест, препоръчваме следното. Звъните на господин Ван Дам, ако той не вдигне веднага - не се отчайвайте. Звънете направо на господин Силвестър Сталоун - и той много обича България и българския народ, и даже ходи тука на зъболекар, че е по-евтино. Той сигурно също ще откликне и ще разреши проблема. Това са препоръките за спешни случаи. Не са нужни истерии. Колко месеца ви се повтаря, че системата е подготвена. Колко милиони се дадоха. Господин Пеевски що пари дари на болниците, сега някой пита ли го с какво ще си плаща изравнителната сметка на Топлофикация? Не го пита. Едно благодаря не се пречупихте да кажете. Сега да се съсредоточим върху превенцията. Който смята, че няма Ковид, а просто Бил Гейтс върти мръсни номера, за да ни чипира, пори вълните щастливо и си е разрешил проблема. Той и тоя докога ще се мотае. Аман! Да ни чипира и да се свършва! Тази теория милички, че няма Covid-19 е много добър терапевтичен подход. Неосъзнаването на действителността е най-добрата психологическа превенция за хармоничен живот в спокойствие със себе си. Подобна техника успешно прилага и нашият велик кормчия господин Борисов по отношение на политиката и управлението. Така че за тази част от сънародниците сме напълно спокойни. Щом казват, че няма, значи няма. 

Повече се притесняваме, милички, за останалата част, която не може да проумее дълбокия замисъл, който влагат властите в противоепидемичните мерки, но като почтени и съвестни хора не могат да си позволят да не ги спазват. Значи ходим си навсякъде с маска, след това се прибираме и чакаме дечицата, които стоят цял ден в затворени помещения без маски, да си дойдат кое от училище, кое от детска градина, кое от нощен бар. А в нощния бар е най-сигурното място, защото там музиката вече ще е тихичка, за да не се слюнчим като се надвикваме и така ковида се затаява и не се разпространява. За това последното Нобеловия комитет трябва немедленно да се самосезира и да номинира господин Алибегов за забележителни постижения в областта на биологията, физиологията и медицината. В общи линии общодържавният научен подход за справяне с епидемията е следният - ако мерките, които се прилагат пречат на населението да изпитва любов и привързаност към генерал лейтенант премира доктор Борисов - те се отменят. Ако тази добре смазана система спре да действа, както в момента, нещата стават непредвидими. Както казва съседката от първия етаж: Каквото – такова, милички. Освен това, както не веднъж сме отбелязвали, колкото сме по-малко по повече ще ни се пада. А новият бюджет е щедър, душици. Нали? Въобще поводи за паника няма. Разбрахме ли се? Разбрахме се.

Не можем да не изразим безкрайната си дълбока вътрешна човешка тревога и по повод разтърсващите съобщения, според които генерал- лейтенант премирът Борисов се е самоизолирал, защото участник в неговата пътуваща трупа, в този дрийм тиътър, в неговия имагинариум на колела, е с положителен тест за коронавирус. И сега какво? Това означава, че този уикенд няма да има репортаж с човешко лице. Дано кризата премине бързо, защото това е удар върху цялата нация, която всеки път чака включванията от джипа, за да бъде онагледено нейното щастие и да блесне лъч надежда. Единственият изход оттук нататък е генерал лейтенант премиерът да вози своята своеобразна кунсткамера в открито ремарке, заради личната си и общата Ковид безопасност. Това е жанр, който е добре изпитан още от Средновековието и има своето силно

въздействие върху аудиторията. Накрая, почитаеми, не искаме да не отбележим и поредния пробив на външнополитическата сцена и взаимодействието по евроатлантическа линия. Подариха ни, душици, от САЩ два стари Ф-16. Да си ги сглобяваме и разглобяваме. Като магарето Йори, което си спуска и вади спуканото балонче от празното гърненце с мед, подарено за рождения му ден от най-добрите му приятели. Тъжно. Значи САЩ като ни подаряват старите си самолети, защото ще ги хварлят, се радваме, а когато госпожа Караянчева подари на театъра килимите с лекета и старите календари с красиви пейзажи, й се разсърдихме. Никак не справедливо милички. Така ли е? Така е.

Както забелязвате, милички, спазваме стриктно указанията на почитаемия член на медийната комисия - не си позволяваме коментари, защото не е редно, а единствено задаваме въпроси. Нали така? Така.

Това е засега. Най-хубавото тепърва ни предстои, скъпи сънародници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във Вашингтон. Киев може да очаква първите доставки през юни. Чрез чешката инициатива се цели да..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази вечер на светофара до Регионалната дирекция по горите на бул. "България“ във Велико Търново е станала..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20